Мања слова Већа слова РСС
>

Саопштење: Презентована израда трећег националног извјештаја о климатским промјенама

Саопштење: Презентована израда трећег националног извјештаја о климатским промјенама
Датум објаве: 28.07.2016 17:34 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Министарство одрживог развоја и туризма Министарство одрживог развоја и туризма 

У просторијама Министарства одрживог развоја и туризма, 28.јула одржана је почетна радионица на којој је презентован пројекат Израда Трећег националног извјештаја о климатским промјенама (Тхирд Натионал Цоммуницатион-ТНЦ).

Учесници на поменутој радионици, поред представника Министарства одрживог развоја и туризма, били су и представници: Министарства економије, Министарства пољопривреде и руралног развоја, Агенције за заштиту животне средине, Института за јавно здравље, Завода за хидрометеорологију и сеизмологију ЦГ, Главног града Подгорица, Монстата, УНДП-а, ГИЗА-а, КАП-а, Електропривреде, Удружења независних процјењивача Црне Горе, као и представници невладиног сектора.

Основни циљ пројекта је испуњавање обавеза извјештавања Црне Горе ка Оквирној конвенцији Уједињених нација о климатским промјенама (УНФЦЦЦ). Пројекат ће помоћи јачању националних, техничких и институционалних капацитета за испуњавање обавеза Црне Горе према Конвенцији на континуираној основи, док ће се додатно у оквиру пројекта радити на подизању нивоа јавне свијести о питањима климатских промјена. Важно је напоменути да ће током израде овог документа пажња бити посвећена адаптацији на климатске промјене, правној анализи прописа ЕУ, што ће у коначном, допринијети изради Закона о заштити климе и Националног плана адаптације на климатске промјене.

Циљ презентације је био да се што већи број заинтересованих институција и експерата упозна са планираним пројектним активностима, динамиком имплементације, главним партнерима на пројекту, временским роковима и очекиваним резултатима, будући да Трећи национални извјештај, у квалитативном смислу, представља корак даље у извјештавању ка УНФЦЦЦ.