Мања слова Већа слова РСС
>

Саопштење за медије: У Црној Гори и широм Европе почела Европска недјеља мобилности

Саопштење за медије: У Црној Гори и широм Европе почела Европска недјеља мобилности
Датум објаве: 16.09.2016 15:24 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Министарство одрживог развоја и туризма


Подгорица, 16. септембар 2016. године – У Црној Гори и широм Европе данас је почела Европска недјеља мобилности - годишња кампања о одрживој урбаној мобилности, чији је циљ да подстакне локалне власти да уведу и промовишу мјере одрживог транспорта и позову суграђане да практикују здравији начин кретања.

Фиона Меклуни, стална представница УН-а и стална координаторка УНДП-а у Црној Гори, говорећи на конференцији за медије којом је званично почела Европска недјеља мобилности, казала је да ,,догађај пружа могуц́ност да се покрене широк спектар активности и нуди платформу за локалне власти, организације и удружења да раде на подизању свијести о утицају актуелних трендова урбане мобилности - посебно превеликом ослањању на моторизовани транспорт и његовом утицају на животну средину и квалитет живота. Постизање паметне и одрживе мобилности је дуготрајан процес који захитјева не само политичку подршку вец́ и посвећена партнерства. Ове године широм свијета преко 2 100 градова учествује у кампањи. У Црној Гори планирано је седам дана активности везаних за одрживу мобилност које ће се одржати у Подгорици, Херцег Новом, Тивту, Будви, Даниловграду, Никшиц́у и на Цетињу. Догађаји укључују затварање улица за аутомобиле, организовање бициклистичких вожњи, пријатељске међународне ватерполо утакмице, изложбе фотографија, Међународни зелени филмски фестивал, такмичења за дјецу на отвореном, као и панел дискусије о одрживом транспорту“, најавила је Меклуни.

Она је истакла да нас ,,овогодишња Европска недјеља мобилности охрабрује да размишљамо и о економским предностима паметнијег начина кретања, као што су бициклизам, ходање, колективни или јавни превоз, и наравно употреба чистијих возила. Такође, ово је добро за ваше здравље. Ја сама увијек покушавам да нађем времена да то остварим, па се ове недјеље обавезујем да пјешачим до посла и тако дам свој лични допринос“, закључила је Меклуни.

Срђан Мугоша, генерални директор Директората за климатске промјене у Министарству одрживог развоја и туризма, најавио је да се ,,низом манифестација Црна Гора и ове године придружује великој породици европских градова, дијелећи исте вриједности. У Црној Гори, у протеклих десет година број моторних возила у сталном је порасту, а на крају 2014. године тај број износио је 200 000 хиљада, од којих је регистрованих у Подгорици око 70 000. У поређењу са другим земљама, како региона тако и ЕУ, ово није велики број возила у односу на број становника, али је овај број осјетан у нашем свакодневном окружењу и активностима. Кад на то додамо и чињеницу да око 60% возила користи еуродизел, јасно нам је колики притисак та чињеница има по животну средину“, казао је Мугоша и подсјетио да је ,,Црна Гора мали емитер гасова са ефектом стаклене баште, али смо дио глобалне заједнице, земља кандидат за чланство у ЕУ и чланица Оквирне конвенције УН-а, стога су наше обавезе неупитне. Коначно, на корак смо од отварања поглавља 27( Животна средина и климатске промјене), што представља додатни изазов за промоцију нискокарбонског друштва“, казао је Мугоша.

Менаџер Главног града Драгутин Ђековић навео је да је ,,градској управи изградња предвиђених пет коридора, бициклистичких стаза од којих су два завршена, у врху приоритета. На овај начин желимо да промовишемо здраве стилове живота и додатно заштитимо животну средину у нашем граду“, казао је Ђековић. Менаџер Главног града позвао је возаче да ,,угасе мотор“ у празном ходу и док чекају на семафору, на тај начин дајући своју подршку кампањи УНДП-а Угаси мотор, чији је циљ повећање квалитета ваздуха, што позитивно утиче на здравље локалног становништва, смањује шетан утицај на животну средину и побољшава квалитет живота уопште.

Европска недјеља мобилности пружа прилику за разматрање конкретних рјешења за изазове као што су загађење ваздуха и бука, саобраћајне гужве, саобраћајне несреће и здравствени проблеми проузроковани емисијама штетних гасова из аутомобила. Остављањем аутомобила код куће током ове седмице, а вожњом бицикла, ходањем и кориштењем јавног превоза, живот у граду можемо учинити здравијим, сигурнијим и угоднијим. Европска недјеља мобилности трајаће од 16. до 22. септембра.
 
Флаyер Европска Недјеља Мобилности


Контакт особа:
Радица Зековић Николић, ПР/координаторка пројекта Развој ниско-карбонског туризма
Тел: 020 223 039, локал 107; Моб: 069 900 000; Фаx: 020 223 038; е-маил: радица.зековиц@ундп.орг