Мања слова Већа слова РСС
>

Саопштење: Директорат за климатске промјене

Саопштење: Директорат за климатске промјене
Датум објаве: 16.09.2016 16:58 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


У Бару је 15.септембра одржан 7.састанак Заједничког консултативног одбора (ЈЦЦ) између Комитета региона (ЦОР) и Црне Горе.

Копресједавајући састанка били су Александар Богдановић градоначелник Пријестонице Цетиње и Хугхие МцГратх, члан Вијећа округа Типерари, Република Ирска.

Теме састанка одржаног у Бару биле су :

- Управљање чврстим отпадом на локалном нивоу
- Климатске промјене и енергетска ефикасност

Након поздравних ријечи градоначелника Бара и копресједавајућих, Државна секретарка Министараства одрживог развоја и туризма, Далиборка Пејовиц, имала је излагање на тему, Управљање чврстим комуналним отпадом на локалном нивоу, указујући на значај и обавезе у циљу испуњавања захтјева преговарачког поглавља 27. Такође, државна секретарка је говорила о елементима Стратегије приступања ЕУ, која је усвојена од стране Владе Црне Горе у јулу мјесецу ове године.

На исту тему говорила је Лиса Лабрига, пројектна менаџерка, Линда Гиллхам, портпарол у животној средини, одборник Ранимида УК, као и Боривоје Бонић, предсједник Удружења комуналних предузећа Црне Горе.

Током панела указано је на проблем одлагања чврстог отпада посебно на сјеверу државе. Током састанка говорило се и о Државном плану управљања отпадом и актуелном концепту изградње регионалних санитарних депонија према коме би се у Бијелом Пољу градила депонија за општине са сјевера Црне Горе. Истакнуто је да су пред државним и локалним управама значајне обавезе у циљу испуњавања захтјева преговарачког поглавља 27 Животна средина.

Такође, у наредном периоду мора се порадити на јачању административних капацитета, потреби инвестирања за изградњу рециклажних центара и коришћењу отпада као ресурса.

У раду другог панела директор Директората за климатске промјене, Срђан Мугоша је имао излагање на тему климатске промјене и енергетска ефикасност,наглашавајући досадашње резултате Црне Горе у креирању политике у области климатских промјена,компатибилне са глобалном политиком и политиком ЕУ.

Учесници су били у прилици да се упознају са литванским и естонским искуствима, у оквиру енергетске ефикасности у стамбеним и јавним зградама, кроз презентације Арнолдас Абрамавициуса, Андрес Јаадла, и Лазарела Калезић, Секретаријат за планирање и уређење простора и заштиту животне средине, Главни град Подгорица.

Састанку су такође присуствовали и градоначелници црногорских општина.