Мања слова Већа слова РСС
>

Формулисати Националну стратегију за адаптацију са Акционим планом

Формулисати Националну стратегију за адаптацију са Акционим планом
Датум објаве: 04.11.2016 11:46 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Министарство одрживог развоја и туризма, Директорат за климатске промјене, у периоду од 31.10-01.11. 2016. године, организовао је тренинг ,,Подизање капацитета и размјена знања у области прилагођавања на климатске промјене''.

Циљ посјете, организоване у сарадњи са Аустријском агенцијом за заштиту животне средине био је дефинисати потребе у области адаптације на климатске промјене, као и размијенити знања у истој области. Током дводневне радионице утврђено је да постоји потреба за формулисањем Националне стратегије за адаптацију са Акционим планом, као и Локални планови за адаптацију са интеграцијом и цивилном заштитом, и увођење механизама финансијске подршке за конкретну и правовремену акцију у најугроженијим секторима (здравље, воде и обално подручје, инвазивне врсте у Јадранском мору, пољопривреда, шумарство и урбанизам) .

Такође, потребно је утврдити кораке у изради wеб сајта, који би пружао информације о активностима у оквиру климатских промјена, у циљу развоја Националне стратегије адаптације.

Радионицу је водио Маркус Леитнер (Умwелтбундесамт) Аустријска агенција за заштиту животне средине, експерт у области адаптације на климатске промјене. На поменутој радионици, направљен је преглед развојних корака Стратегије адаптације на климатске промјене, која ће Црној Гори служити као добар примјер за израду исте у наредном периоду.

Закључује се да је радионица допринијела подизању свијести и размјени знања путем консултативног процеса са кључним актерима који ће у наредном периоду, кроз за то предвиђену процедуру, учествовати на изради предлога Националне стратегије за адаптацију са Акционим планом.