Мања слова Већа слова РСС
>

Најава: Подгорица, Херцег Нови и Никшић добијају соларне клупе

Најава: Подгорица, Херцег Нови и Никшић добијају соларне клупе
Датум објаве: 19.12.2016 16:52 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Главни град Подгорица добиће сјутра, 20. децембра прве двије соларне клупе које су дизајниране и произведене у циљу подршке одрживим видовима саобраћаја, смањења загађења природе и промоције коришћења зелених технологија и обновљивих извора енергије.

Паметне клупе типа Страwберрy биће постављене испред Цапитал Плазе и на аеродрому у Подгорици, уз подршку пројекта Развој нискокарбонског туризма у Црној Гори који реализују УНДП и Министарство одрживог развоја и туризма, из средстава Глобалног фонда за животну средину (ГЕФ).

Након Подгорице, паметне клупе биће постављене и на тргу у Херцег Новом и испред Технополиса у Никшићу, 21. децембра.

Изјаве за медије планиране су сјутра, 20. децембра у 10:00 сати, испред Цапитал Плазе у Подгорици. Присутнима ће се обратити:
Фиона Меклуни, стална координаторка Система УН-а и стална представница УНДП-а у Црној Гори
Срђан Мугоша, генерални директор за климатске промјене у Министарству одрживог развоја и туризма
Драго Ђековић, менаџер Главног града
Предраг Козић, директор Интегратед ЕЕ Холдингс д.о.о.

Страwберрy паметна клупа је ново технолошко рјешење компаније Страwберрy енергy за потребе градова будућности. Напајан соларном енергијом, овај модерни урбани мобилијар пружа услугу бесплатног пуњења мобилних уређаја путем уграђених каблића, УСБ улаза и wирелесс пуњача. Поред ове функције, Страwберрy паметна клупа сакупља податке о количини ЦО2, нивоу буке, влажности ваздуха, температури и ваздушном притиску у окружењу. Корисници могу користити четири УСБ пуњача за мобилне и остале преносне уређаје, а комплетни састав покреће соларна енергија што чини ову клупу и еколошки прихватљивом. WиФи мрежа, већ раније постављена у градском средишту, омогућава ажурирање раније наведених података.