Мања слова Већа слова РСС

Закон о слободи вјероисповијести

>

Подгорица добила прве соларне клупе

Подгорица добила прве соларне клупе
Датум објаве: 20.12.2016 15:01 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Министарство одрживог развоја и туризма Министарство одрживог развоја и туризма

Прве двије соларне клупе које су дизајниране и произведене у циљу подршке одрживим видовима саобраћаја, смањењу загађења природе и промоцији коришћења зелених технологија и обновљивих извора енергије постављене су данас у Подгорици.

Паметне клупе типа Страwберрy постављене су испред центра Цапитал Плаза и на аеродрому у Подгорици, уз подршку пројекта Развој нискокарбонског туризма у Црној Гори који реализују УНДП и Министарство одрживог развоја и туризма, док су средства обезбијеђена из Глобалног фонда за животну средину (ГЕФ).

Фиона Меклуни, стална координаторка Система УН и стална представница УНДП у Црној Гори рекла је тим повоодм ,,да су локације за постављање Страwберрy паметних клупа одабране тако да омогућавају најбоље пружање услуга на прометним пјешачким просторима - од градског центра, дјелова града око Универзитета, до аеродрома и пословно-продајних зона. Паметне соларне клупе представљају новину у урбаном мобилијару који ће помоћи градовима, универзитетима и компанијама у стварању бољег и сигурнијег окружења по мјери и потребама човјека. Паметне клупе нуде много више од пуњача за телефоне. Оне пружају и корисне податке којима се прати квалитет ваздуха захваљујући уграђеним сензорима. Подаци о нивоу угљен диоксида, буке, температуре, влажности и атмосферског притиска биће доступни свима преко Страwберрy мобилне апликације, у реалном времену’’, казала је Меклуни.

Срђан Мугоша, генерални директор за климатске промјене у Министарству одрживог развоја и туризма, истакао је да сматра да је овакав пројекат добар примјер подршке одрживим видовима саобраћаја и смањењу загађења ваздуха, те да се нада да ће Министарсто одрживог развоја и туризма и УНДП и у наредном периоду наставити да заједно реализују пројекте на овом пољу.


Драго Ђековић, менаџер Главног града истакао је да соларна клупа означава почетак развоја Подгорице као паметног града и ово данас је тек први корак у том правцу. По његовим ријечима, већ је договорена сарадња главног града са УНДП-ом и компанијом Сименс о изради студије која ће дати главне смјернице и одговоре у ком правцу треба да се развија Подгорица као паметни град будућности.

“Захвални смо УНПД-у на иницијативи у којој грађани Подгорице и Црне Горе по први пут имају прилику да користе паметне клупе као и на позиву да се прикључимо овој акцији. Драго нам је што ће посјетиоци Цапитал Плазе бити први у прилици да испробају могућности овог уређаја и да на тај начин дају скромни допринос повећању свијести о важности заштите човјекове околине и кориштењу обновљивих извора енергије,“ казао је Предраг Козић, директор Интегратед ЕЕ Холдингс д.о.о.

Након Подгорице, паметне клупе ће сјутра, 21. децембра, бити постављене и у Херцег Новом и Никшићу.

Страwберрy паметна клупа је ново технолошко рјешење компаније Страwберрy енергy за потребе градова будућности. Напајан соларном енергијом, овај модерни урбани мобилијар пружа услугу бесплатног пуњења мобилних уређаја путем уграђених каблића, УСБ улаза и wирелесс пуњача. Поред ове функције, Страwберрy паметна клупа сакупља податке о количини ЦО2, нивоу буке, влажности ваздуха, температури и ваздушном притиску у окружењу. Корисници могу користити четири УСБ пуњача за мобилне телефоне и остале преносне уређаје, а комплетни састав покреће соларна енергија што чини ову клупу и еколошки прихватљивом.