Мања слова Већа слова РСС
>

Саопштење: Презентован пројекат Израда Другог двогодишњег ажурираног извјештаја о климатским промјенама

Саопштење: Презентован пројекат Израда Другог двогодишњег ажурираног извјештаја о климатским промјенама
Датум објаве: 27.12.2016 12:48 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


У просторијама Министарства одрживог развоја и туризма, 23. децембра ове године одржана је почетна радионица на којој је презентован пројекат Израда Другог двогодишњег ажурираног извјештаја о климатским промјенама (Сецонд Биенниал Упдате Репорт - СБУР). Наиме, основни циљ пројекта је испуњавање обавеза извјештавања Црне Горе у области климатских промјена ка Оквирној конвенцији Уједињених нација (УНФЦЦЦ).

Кроз ову радионицу релевантне институције и експерти упознати су о планираним пројектним активностима, динамици имплементације, главним партнерима на пројекту и временским роковима.

Радионици су поред представника Министарства одрживог развоја и туризма, присуствовали и представници Агенције за заштиту животне средине, Института за јавно здравље, Завода за хидрометеорологију и сеизмологију Црне Горе, Главног града Подгорица, Монстата, УНДП-а, ГИЗА-а, као и представници невладиног сектора.

СБУР има за циљ да обезбиједи ажурирање инвентара емисија гасова с ефектом стаклене баште (ГХГ) за период 2014. и 2015. године, као и информације у погледу активности на ублажавању климатских промјена и њихових ефеката. Пројекат ће допринијети унапријеђеним информацијама о технолошким, финансијским и потребама у изградњи капацитета, пруженој техничкој подршци, као и разради концепта националног система за мониторинг, извјештавање и верификацију (МИВ). Финансира се од стране Глобалног фонда за животну средину (ГЕФ), и почиње са реализацијом половином децембра 2016. и траје до краја 2018. године.