Мања слова Већа слова РСС
>

Зелени климатски фонд као партнер Црне Горе у финансирању пројеката и програма повезаних са климом

Зелени климатски фонд као партнер Црне Горе у финансирању пројеката и програма повезаних са климом
Датум објаве: 05.04.2017 07:09 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Министарство одрживог развоја и туризма

Данас је одржан уводни састанак поводом пројекта „План приправности за сарадњу са Зеленим климатским фондом и израда Националног програма приоритетних активности” које Министарство одрживог развоја и туризма реализује у сарадњи са Програмом Уједињених нација за животну средину (УНЕП), кроз партнерство са Зеленим климатским фондом (ЗКФ).

ЗКФ је институција основана 2012. под окриљем Оквирне конвенције УН о климатским промјенама (УНФЦЦЦ) са мандатом обезбјеђења подршке земљама чланицама у њиховој транзицији ка достизању нискокарбонског развоја и прилагођавању на негативне посљедице промјене климе. Црна Гора је сарадњу са ЗКФ успоставила током септембра 2015. године.

Састанку су присуствовали представници инстутиција које су препознате као релевантне за област климатских промјена. Учесници су упознати са принципом функционисања ЗКФ-а који представља инструмент за унапријеђено финансирање у области климатских промјена на глобалном нивоу.

Учесницима се у уводном дијелу састанка обратио генерални директор за климатске промјене у Министарству одрживог развоја и туризма, Срђан Мугоша, који је истакао да климатске промјене представљају глобални проблем, а обавеза је сваке државе да активно учествује у борби против истих. Како је посебно навео, Црна Гора планира да ратификује Паришки споразум о промјени климе као кровни документ на глобалном нивоу средином 2017. године, чиме ће се доказати посвећеност Црне Горе у борби против климатских промјена.

Како је истакао Андреј Лакић, контакт особа испред Министарства одрживог развоја и туризма за ЗКФ, пројекат ће омогућити подршку за јачање капацитета институција Црне Горе у области митигације и прилагођавања на климатске промјене, као и дефинисати јасне приоритете за финансирање од стране ЗКФ-а у наредном периоду. Након израде Плана приправности, Црна Гора може добити додатна средства за развој приоритетних пројектних предлога и њиховог каснијег финансирања. Током састанка, информисано је о досадашњим активностима ЗКФ-а, између осталог, да је до данас капитализација досегла 11 милијарди америчких долара са амбициозним циљем за повећавање фонда на 100 милијарди до 2020.

Министарство одрживог развоја и туризма ће у сарадњи са УНЕП-ом, у наредних 12 мјесеци, реализовати пројекат који је одобрен од стране Секретаријата ЗКФ-а, а вриједност истог је 300,000 америчких долара.