Мања слова Већа слова РСС
>

Одржана конференција на тему „Интегрално управљање, финансије и транспарентност у достизању климатских циљева“

Одржана конференција на тему „Интегрално управљање, финансије и транспарентност у достизању климатских циљева“
Датум објаве: 09.05.2017 09:52 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Министарство одрживог развоја и туризма

Конференција на тему „Интегрално управљање, финансије и транспарентност у достизању климатских циљева“ одржана је у Берлину од 02. до 05. маја, у организацији ГИЗ-а, а уз подршку организација УНДП, ЛЕДС и НДЦ Партнерсхип и Савезне владе Њемачке. Догађају је присуствовало 250 учесника, представника 60 држава, међународних институција и НВО сектора.

У раду Конференције учествовала је федерална министарка животне средине, заштите природе, изградње и нуклеарне безбједности Њемачке, г-ђа др Барбара Хендрикс и државни секретар Њемачке у Федералном министарству за економску сарадњу и развој др Фридрих Китшелт. Током Конференције учесници су били у могућности да присуствују презентацијама, учествују у раду по групама и размијене искуства, дискутују о достизању „Национално утврђених доприноса“ у смањењу ГХГ емисија, у складу с националним околностима. Представљени су механизми финансирања у нискокарбонском развоју и поступања за коришћење средстава глобалних фондова за успостављање транспарентног националног система за мониторинг, извјештавање и верификацију гасова с ефектом стаклене баште. Конференција је указала на важност што брже примјене национално утврђених доприноса, као и на потребу њеихово унапређења. Представник Министарства одрживог развоја и туризма на Конференцији био је генерални директор Директората за климатске промјене Срђан Мугоша.

Током рада Конференције одржана је и сједница Управног одбора ЛЕДС ЕЕП (Глобална платформа за Стратегије нискокарбонског развоја за Европу и Евроазију), која је успостављена крајем прошле године у Будимпешти, са циљевима промовисања нискокарбонског развоја, размјене иницијатива и органозовања обука. Сједници је присуствовао Срђан Мугоша, као члан УО ове глобалне мреже. На сједници су верификовани мандати чланова УО, усвојен је програм рада за иницијалну годину рада Платформе и успостављене су секторске радне групе.