Мања слова Већа слова РСС
>

Делегација Министарства туризма учествовала на 23. Конференцији Оквирне конвенције Уједињених нација о промјени климе (ЦОП 23)

Делегација Министарства туризма учествовала на 23. Конференцији Оквирне конвенције Уједињених нација о промјени климе (ЦОП 23)
Датум објаве: 20.11.2017 14:46 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Министарство одрживог развоја и туризма 

У периоду од 6. до 17. новембра 2017. у Бону је одржана 23. Конференција Оквирне конвенције Уједињених нација о промјени климе (ЦОП 23). Делегацију Црне Горе на овом засиједању предводио је Предсједник Црне Горе Филип Вујановић, а испред Министарства одрживог развоја и туризма учесници су били државни секретар Саша Радуловић, генерални директор Директората за климатске промјене Срђан Мугоша, руководилац Дирекције за међународну сарадњу Андреј Лакић и савјетница у Директорату за климатске промјене Милица Мудреша.

Двадесеттреће засиједање Конференције страна уговорница (ЦОП 23) Оквирне конвенције УН о промјени климе(УНФЦЦЦ), обухватило је: 23. засиједање Конференције страна уговорница (ЦОП 23) Оквирне конвенције УН о промјени климе (УНФЦЦЦ), 13. засиједање страна уговорница Кјото Протокола (ЦМП 13), Други дио прве Конференције страна уговорница Париског споразума (ЦМА 1.2), 47. сједницу Помоћног органа Конвенције за науку и технологију (СБСТА 47), 47. засиједање Помоћног органа Конвенције за имплементацију (СБИ 47), четврти дио прве сједнице Ад хоц радне групе за Париски споразум (АПА 1.4), као и сегмент Конференције на високом нивоу

Конференција представља корак напријед у имплементацији Париског споразума у широком спектру питања. Посебна пажња је посвећена организационим питањима, јачању националних капацитета за примјену Споразума и дугорочном финансирању климатске акције. Такође, дискусије су се фокусирале на изградњу климатски отпорних друштава, као и на нарочито рањиве секторе и регионе, изложеност најсиромашнијих и родну равноправност у оквиру климатских политика држава. Важне сесије су одржане у циљу охрабривања држава у доношењу амбициознијих Национално утврђених доприноса, питањима транспарентности и јачању повјерења међу државама.

Црна Гора је једна од 170 држава која је ратификовала Париски споразум. Делегација Црне Горе, представила је националне домете у климатској политици, тренутне активности на брзој имплементацији Париског споразума и наредне планове на путу Црне Горе ка карбон-неутралном друштву. Црна Гора се залаже да државе унапређују планове у смањењу својих емисија, као и за јачање финансијских механизама за подршку неразвијеним земљама и земљама у развоју од стране високо развијених земаља и механизама за трансфер знања и нискокарбонских технологија.