Мања слова Већа слова РСС
>

Одржава се 20. Конференција страна потписница Конвенције о заштити морске средине и приобалбног подручја Средоземља

Одржава се 20. Конференција страна потписница Конвенције о заштити морске средине и приобалбног подручја Средоземља
Датум објаве: 20.12.2017 07:09 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Министарство одрживог развоја и туризма

Двадесета Конференција страна потписница Конвенције о заштити морске средине и приобалног подручја Средоземља (Барселонске конвенције) и њених протокола (ЦОП 20) одржава се у Тирани, у периоду од 17. до 21. децембра 2017. у Тирани. Република Албанија је домаћин Конференције и предсједаваће Управним тијелом Барселонске конвенције Медитеранског акционог плана Програма за животну средину Уједињених нација (УН Енвиронмент/МАП) у предстојећем двогодишњем периоду. Делегацију Црне Горе на овом засиједању предводи државни секретар Саша Радуловић, док су чланови делегације Душан Мрдовић, амбасадор Црне Горе у Албанији, Ивана Стојановић, савјетница у Дирекцији за медитеранске послове Министарства одрживог развоја и туризма и Милица Мудреша, савјетница у Дирекцији за климатске промјене. Потпредсједник Скупштине Црне Горе Бранимир Гвозденовић говорио је у уводном дијелу Конференције у својству почасног амбасадора обале Медитерана.

Министарство одрживог развоја и туризма

Двадестједна држава Медитерана одобриле су одлуке на којима ће се заснивати активности УН/Енвиронмент-МАП, међу којима су најзначајније: Програм рада и буџет за период 2018-2019.; усвајање Извјештаја о стању морске средине Медитерана 2017, примјени индикатора одрживог развоја у оквиру спровођења Медитеранске стратегије одрживог развоја, успостављању заштићених подручја од медитеранског значаја, планирању простора морске средине, и друге. Посебно значајни правци даљег дјеловања утврђени су у Декларацији из Тиране која је усвојена у оквиру министарског сегмента Конференције одржаног 19. децембра ове године.

Министарство одрживог развоја и туризма

Државни секретар Саша Радуловић имао је излагање у оквиру министарског сегмента Конференције. Радуловић је исказао посвећеност Црне Горе пружању доприноса заједничкој одрживој будућности Медитерана кроз спровођење мјера дефинисаних у Националној стратегији интегралног управљања обалним подручјем, Националном акционом плану за заштиту мора од загађења са копна које се односе на контролу загађења и управљање индустријским и хемијским отпадом, те приоритета дефинисаних у Националној стратегији одрживог развоја до 2030. године који се односе на успостављање заштићених подручја природе у обалном подручју и морској средини у оквиру успостављања НАТУРА2000 мреже заштићених морских подручја. Овом приликом информисао је и о текућим активностима усмјереним на реформу националног програма праћења стања морског екосистема у складу с регионалним Интегрисаним програмом мониторинга и процјене стања морске средине успостављеног у оквиру Барселонске конвенције. Подсјетио је и на значај ефикасног дјеловања на сузбијању емисије и утицаја отпада који доспијева у море, наводећи да се Црна Гора управо придружила глобалној кампањи Програма Уједињених нација за животну средину „ЦлеанСеас“.

Барселонска конвенција има за циљ успостављање сарадње између држава у региону ради заштите Средоземног мора од загађења, као и пружање оквира за успостављање и оснаживање сарадње и усаглашавање стратегија управљања заједничким природним ресурсима с фокусом на заштиту животне средине, промоцију модела одрживог управљања, као и хармонизирање односа међу медитеранским земљама.