Мања слова Већа слова РСС
>

Одржан иницијални састанка за пројекат „Циљеви одрживог развоја на Западном Балкану“

Одржан иницијални састанка за пројекат „Циљеви одрживог развоја на Западном Балкану“
Датум објаве: 28.02.2018 17:22 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Министарство одрживог развоја и туризма

Министарство одрживог развоја и туризма

 

Иницијални састанак Пројекта „Циљеви одрживог развоја на Западном Балкану“ одржан је у сриједу, 28. фебруара у просторијама Министарства одрживог развоја и туризма. Пројекат се спроводи у партнерству са Регионалним центром за животну средину за Централну и источну Европу (РЕЦ).

Састанак, коме су присуствовали представници институција укључених у имплементацију Националне стратегије одрживог развоја, односно Циљева одрживог развоја, отворио је Саша Радуловић, државни секретар у Министарству одрживог развоја и туризма и предсједник Генералне скупшине РЕЦ-а. Радуловић је истакао да је Црна Гора прва земља у региону која је у национални систем у потпуности интегрисала захтјеве Уједињених нација утврђене Агендом за одрживи развој до 2030. године. Радуловић је нагласио да је Црна Гора, вођена препорукама Агенде, усвајањем Националне стратегије одрживог развоја до 2030. године поставила оквир за национални одговор на изазове који се налазе на путу ка одрживом развоју црногорског друштва у области економије, друштвеног развоја и заштите животне средине.

Радуловић је напоменуо да успјешна имплементација постављеног стратешког оквира за одрживи развој захтијева активан однос свих друштвених актера, те је стога неопходна ефикасна међусекторска сарадња свих одговорних ресора препознатих за спровођење Циљева одрживог развоја, односно Националне стратегије одрживог развоја. Он је закључио да ће Црна Гора у оквиру својих развојних приоритета наставити да доприноси имплементацији УН Агенде и Националне стратегије одрживог развоја, кроз превазилажење изазова у достизању Циљева, али и јачањем регионалне сарадње размјеном и преношењем националног искуства.

Присутнима се у оквиру уводног излагања обратио и Ешеф Хусић, в.д. генералног директора Директората за климатске промјене и медитеранске послове у МОРТ-у, који је истакао значај спровођења овог пројекта у контексту имплементације Националне стратегије одрживог развоја до 2030. године, као дугорочног развојног документа. Нагласио је да су стратегијом установљене приоритетне теме, стратешки циљеви и мјере детаљно разрађене кроз подмјере и циљне исходе, уз субјекте који су препознати као одговорни за њихову имплементацију.

Испред РЕЦ-а присутнима се обратила Срна Судар, национални пројектни координатор, указавши да је РЕЦ посвећен доприносу јачања демократских вриједности друштва, балансираном на развоју и очувању природних вриједности кроз умрежавање различитих актера друштва у земљама у којима има своје канцеларије. Судар је указала да је РЕЦ дуги низ година присутан у Црној Гори и да даје допринос не само заштити животне средине већ и спровођењу принципа и Циљева одрживог развоја (СДГс). Она је нагласила да су кроз пројекте и програме за Образовање за одрживи развој, СЕЕДЛИНГ и друге довели до оснаживања образовања, изградње капацитета и подизања свијести о новим циљевима одрживог развоја (СДГс) у земљама Југоисточне Европе, кроз њихову уградњу у образовне програме и кроз регионалну сарадњу и умрежавање доносилаца одлука, едукатора и наставника. У Црној Гори подстакли смо реформу образовања и довели до увођења “образовања за одрживи развој” као међупредметне теме у предшколском, основном и средњошколском образовању. Судар је изразила је наду да ће Регионални центар за животну средину, заједно са другим међународним субјектима, наставити да буде важан, стратешки партнер настојањима да достигну Циљеви одрзивог развоја.

Пројекат „Циљеви одрживог развоја на Западном Балкану“ је резултат сарадње с Регионалним центром за животну средину у Албанији, Црној Гори и Македонији и спроводи се као подршка надлежним ресорима за спровођење УН Циљева одрживог развоја у превазилажењу изазова приликом њихове имплементације, кроз програм јачања капацитета прилагођеног потребама земаља учесница у пројекту.