Мања слова Већа слова РСС
>

Одржана ИИИ сједница УО за праћење ревизије и спровођења Националне стратегије за транспозицију, имплементацију и примјену правне тековине ЕУ у области животне средине и климатских промјена

Одржана ИИИ сједница УО за праћење ревизије и спровођења Националне стратегије за транспозицију, имплементацију и примјену правне тековине ЕУ у области животне средине и климатских промјена
Датум објаве: 25.05.2018 16:44 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Трећа сједница Управног одбора за праћење ревизије и спровођења Националне стратегије за транспозицију, имплементацију и примјену правне тековине ЕУ у области животне средине и климатских промјена с Акционим планом за период 2016-2020. одржана је 24. маја у просторијама Министарства одрживог развоја и туризма.

На сједници је представљен Нацрт ревидованог Акционог плана, који даје осврт на кључне резултате постигнуте у претходном периоду, као и рокове у погледу преосталих обавеза везаних за процес транспозиције и имплементације правне тековине ЕУ за свих десет подобласти. Нацрт укључује и планове за јачање административних капацитета усклађене са важећим стратешким, планским и програмским документима, као и приоритетима и смјерницама дефинисаним Стартегијом проширења за Западни Балкан и Извјештајем Европске комисије о напретку Црне Горе за 2017. годину. Циљ ревидованог Акционог плана је дефинисање реалних рокова за реализацију преосталих обавеза, како би у процесу извјештавања ка Европској комисији био препознат напредак кроз постигнут висок степен реализације, што у крајњем води отварању Поглавља 27 и постизању пуноправног чланства у Европској унији.

Националне стратегије за транспозицију, имплементацију и примјену правне тековине ЕУ у области животне средине и климатских промјена с Акционим планом, која је представљала почетно мјерило за отварање Поглавља 27 – Животна средина и климатске промјене је усвојена у јулу 2016. године и њоме је предвиђена ревизија Акционог плана како би се стратешке обавезе и рокови прилагођавали актуелној ситуацији и постигнутом степену усклађивања националних прописа са правном тековином ЕУ.