Мања слова Већа слова РСС
>

„Глобално загријавање и климатске промјене“ на дипломатској академији „Гавро Вуковић“

„Глобално загријавање и климатске промјене“ на дипломатској академији „Гавро Вуковић“
Датум објаве: 04.07.2018 17:23 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Министарство одрживог развоја и туризма

У оквиру дипломатске академије „Гавро Вуковић“, која се одржава у Колашину, државни секретар Министарства одрживог развоја и туризма, Саша Радуловић одржао је излагање на тему „Глобално загријавање – климатске промјене“. Такође, Радуловић је учествовао у панел дискусији о климатским промјенама, са сталном координаторком система УН у Црној Гори Фионом Мекклуни и амбасадорком Француске, Њ. Е. Катрин Тудик.

Радуловић је истакао да је само удруженом акцијом сваког појединца, сваког предузећа и Владе, могуће допринијети прокламованим циљевима Париског споразума, а то је да се задржи раст температуре на максимум 2 степена Целзијуса у поређењу са преиндустријским нивоом, односно у односу на 1990. годину. Радулогић је нагласио да је Париски споразум до сада најсавршенији међународни документ обавезујућег карактера са јасним обавезама за све земље потписнице.

„Црна Гора је у овом тренутку испунила све обавезе према Париском споразуму, због чињенице да је наше стратешко опредјељење развој пољопривреде и туристичких услуга, будући да почетна мјерила нису укључила карбонске поноре, односно наше шуме“, истакао је Радуловић.

Такође, Радуловић је поручио да ће Црна Гора наставити борбу за развој тзв. нискокарбонског друштва, јер нас на то обавезује Декларација о еколошкој држави из 1991. године.