Мања слова Већа слова РСС

Закон о слободи вјероисповијести

>

Развој Црне Горе усмјерен ка смањењу нивоа емисија гасова са ефектом стаклене баште

Развој Црне Горе усмјерен ка смањењу нивоа емисија гасова са ефектом стаклене баште
Датум објаве: 05.12.2018 14:02 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Министарство одрживог развоја и туризма

„Црна Гора планира да свој даљи развој и дугорочну будућност усмјери у погледу ниских нивоа емисија гасова са ефектом стаклене баште“, навео је Предсједник Црне Горе, Мило Ђукановић на Сегменту на високом нивоу у оквиру 24. Конференције држава уговорница Оквирне конвенције УН о климатским промјенама (ЦОП24). Ђукановић је нагласио да је то у складу са Национално утврђеним доприносом Црне Горе, који је изражен у износу од 30% смањења емисија до 2030. године, у односу на базну 1990. годину.

Конференција се одржава од 2. до 14. децембра у Катовицама, у Пољској, а обухвата и 24. засиједање страна уговорница (ЦОП 24) Оквирне конвенције УН о промјени климе (УНФЦЦЦ); 14. засиједање страна уговорница Кјото Протокола (ЦМП 14); трећи дио првог засиједања страна уговорница Париског споразума (ЦМА 1.3); 49. сједницу Помоћног органа Конвенције за науку и технологију (СБСТА 49); 49. засиједање Помоћног органа Конвенције за имплементацију (СБИ 49); седми дио прве сједнице Ад хоц радне групе за Париски споразум (АПА 1.7), као и Сегмент Конференције на високом нивоу.

Представници Министарства одрживог развоја и туризма ће 11. децембра учествовати на Таланоа дијалогу, на министарском нивоу. На овом догађаају говориће се о краткорочним и дугорочним визијама за борбу против климатских промјена, повећању амбициозности на коју позива Париски споразум, унапређењу Национално утврђених доприноса, оснаживању заинтересованих страна, усмеравању на различите активности на секторском и националном нивоу, технолошким баријерама и начинима њиховог превазилажења.

Такође, даљи рад се одвија кроз бројна пленарна засиједања, а очекивања од ЦОП-а 24. крећу се правцу завршетка Програма рада Париског споразума, уз усвајање Декларације о солидарности и правичној транзицији, Декларације о шумама и Декларације о електромобилности.