Мања слова Већа слова РСС
>

Саопштење: Црна Гора посвећена циљу смањења гасова са ефектом стаклене баште

Саопштење: Црна Гора посвећена циљу смањења гасова са ефектом стаклене баште
Датум објаве: 13.09.2019 12:43 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Министарство одрживог развоја и туризма

У Министарству одрживог развоја и туризма данас је одржан састанак државног секретара Саше Радуловића и генералног директора Директората за климатске промјене и медитеранске послове Ешефа Хусића са амбасадорком Велике Британије у Црној Гори Алисон Кемп.
Државни секретар Радуловић подсјетио је да је Црна Гора као потписница Париског споразума већ остварила знатне напоре у претходном периоду када је смањење емисија гасова у питању, те да се неће зауставити на томе већ да свој даљи развој базира на нискокарбонским технологијама. 

Радуловић и амбасадорка Кемп такође су размотрили даље могућности пружања подршке у дијелу креирања нових и придруживања постојећим зеленим иницијативама, као и могућности финансијске подршке, с обзиром на то да су поред постојећих фондова као што су Глобални фонд за животну средину, Зелени климатски фонд, ИПА ИИ Програм, а имајући у виду обавезе које произилазе отварањем Поглавља 27., Црној Гори потребни додатни видови финансирања.

Генерални директор Хусић навео је да је у циљу успостављања законодавног оквира у области климатских промјена, Црна Гора припремила Предлог закона о заштити од негативног утицаја климатских промјена, који ће нормирати спровођење потребних мјера које ће довести до успостављања заокруженог система неопходног за смањење емисија гасова са ефектом стаклене баште. Такође, према ријечима Хусића Предлог закона израђен је на тај начин да не ограничава конкурентност црногорске привреде већ да омогући њено лакше интегрисање у глобална тржишта у складу са актуелним тендецијама и правилима међународне економске политике. 

Хусић је такође информисао амбасадорку Кемп о пројекту „План приправности за сарадњу са Зеленим климатским фондом и израда Националног програма приоритетних активности“ који је подржан од стране Зеленог климатског фонда (ЗКФ) и спроводи се у сарадњи МОРиТ-а и Програма Уједињенин нација за животну средину (УН Енвиронмент), као имплементационог партнера, додајући да је у току израда Националног програма приоритетних активности за сарадњу са ЗКФ-ом. Како је истакао, овај документ има за циљ да дефинише листу потенцијалних програма и пројеката који у наредном периоду могу допринијети развоју Црне Горе заснованом на ниским емисијама гасова стаклене баште истовремено отпорним на негативне утицаје климатских промјена, а који задовољавају критеријуме за добијање подршке ЗКФ-а. 

Једна од тема састанака био је и предстојећи Самит УН о клими 2019. који ће се одржати у Њујорку 23. септембра, а на ком се очекује став Црне Горе у погледу Национално утврђеног доприноса (НДЦ) - односно захтјева да се ревидира и унаприједи допринос земље у циљу смањења емисија и достизања нулте емисије до 2050. као и подршка некој од предложених инцијатива у оквиру дјеловања девет коалиција земаља у припремном процесу за Самит.