Мања слова Већа слова РСС
>

Саопштење: Подгорица добила прву јавну пунионицу за електричне аутомобиле

Саопштење: Подгорица добила прву јавну пунионицу за електричне аутомобиле
Датум објаве: 17.09.2019 18:46 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Министарство одрживог развоја и туризма Министарство одрживог развоја и туризма Министарство одрживог развоја и туризма

 

У Подгорици је пуштена у рад прва јавна пунионица за електричне аутомобиле. Пунионица је постављена испред Скупштине Главног града, на раскрсници улица Његошеве и Вучедолске и прва је од три планиране јавне пунионице у Подгорици.

Пунионице су набављене у оквиру пројекта „Развој нискокарбонског туризма“, кроз партнерство Програма Уједињених нација за развој (УНДП) и Министарства одрживог развоја и туризма, у сарадњи са Главним градом.

Тим поводом, стална представница УНДП у Црној Гори Даниела Гашпарикова истакла је да „ће прва јавна пунионица за електричне аутомобиле подстаћи даљи развој мреже пунионица у Црној Гори. До краја октобра још двије пунионице биће инсталиране у Подгорици, а до краја године укупно једанаест широм Црне Горе. Како је навел, лако доступна инфраструктура за пуњење је предуслов за прелаз на електрична возила, будући да су електрификација и рјешења за е-мобилност кључни фактори за смањење емисије ЦО2.

„Црногорски сектор саобраћаја тренутно је одговоран за 20 одсто националних емисија гасова са ефектом стаклене баште. Уколико се раст емисија настави досадашњом динамиком, предвиђа се да ће до 2030. чинити до 30 одсто националних емисија. Прелазак на електрична возила помоћи ће у борби против климатских промјена и допринијети смањењу ГХГ емисија, јер су е-возила све више дио глобалног рјешења што је подстакнуто иновацијама у аутомобилској индустрији. Вјерујем да ће пуњење електричног аутомобила ускоро постати једноставно и лежерно као и пуњење паметног телефона. Постављање већег броја пунионица на јавним површинама један је од предуслова за ширу употребу електричних возила“, казала је Гашпарикова.

„Овогодишња кампања Европска недеља мобилности одлична је прилика да се грађанима представе одржива алтернативна рјешења за мобилност и предоче изазови с којима се сви сусрећемо. Улагањем у зелену инфраструктуру, трасирамо пут ка заједничкој нискокарбонској будућности, јер су ове пунионице важан корак ка смањењу емисија и омогућиће да електрична возила постану доступна и грађанима Црне Горе. УНДП ће наставити да подржава пројекте који ће отворити зелена радна мјеста, унаприједити еколошку будућност земље и помоћи Црној Гори у постизању домаћих и међународних климатских циљева’’, закључила је Гашпарикова.

Градоначелник Подгорице Иван Вуковић, истакао је да нема значајније теме од теме заштите животне средине. „Мислим да је Париски уговор који има за циљ да ублажи негативне посљедице климатских промјена вјероватно најважнији документ нашег доба и мени је јако драго што је Црна Гора дио те приче. Знамо колико се развијени свијет бави овим питањима, имали смо прилике то да видимо и у контексту недавних пожара у сливу Амазона. Када погледамо неку ширу слику, отварање прве пунионице за електрична возила је мали корак за тај велики свијет, али је велики корак за Подгорицу и за Црну Гору“, казао је он.

„Овим што данас радимо и отварањем нове пунионице у дијелу града преко Мораче током октобра мјесеца шаљемо поруку да смо спремни да идемо у корак са тим свијетом и да колико год били мали желимо да дамо допринос на плану заштите животне средине и неким будућим генерацијама оставимо оно што смо наслиједили. Ми као градска управа нашим суграђанима смо понудили један свеобухватан зелени пакет подразумијева и то да смо јуче најавили нови циклус субвенција за куповину бицикала, у циљу мотивисања грађана да користе овај вид превоза. Прекјуче смо дијелили цегере на једној од градских пијаца указујући на негативне посљедице коришћења пластичних кеса, уназад мјесецима се бавимо израдом Плана урбане мобилности који ће понудити свеобухватан одговор на оно што су проблеми организације јавног превоза у главном граду, а за који дан крећемо у реализацију новог циклуса садње дрвећа у оквиру пројекта Моје дрво. Дакле, готово да нема дана да градска управа не уради нешто на плану побољшања животне средине“, закључио је градоначелник Вуковић.

Генерални директор Директората за међународну сарадњу у Министарству одрживог развоја и туризма Игор Грађевић истакао је да је ово само дио ширег пројекта који третира смањење ефеката стаклене баште. Он је навео да управо овакви пројекти и потези доприносе промоцији једног новог приступа и подизања нивоа еколошке свијести, будући да смо свједоци да се поготово у главном граду повећава како број становника тако и број моторних возила, а то све у свему утиче на повећање негативних ефеката које има угљен диоксид на животну средину.

До краја октобра планирано је постављање још осам јавних пунионица за е-аутомобиле у сарадњи са општинама Будва, Бијело Поље, Колашин, Цетиње и Жабљак - на територији тих општина. Развој инфраструктурне мреже за електричне аутомобиле један је од предуслова за развој енергетски ефикасног саобраћаја који је мање штетан по животну средину. Електрични аутомобили крстаре свјетским цестама већ десетак година, али ни на нашим улицама више нису ријеткост. Према посљедњим подацима, у Црној Гори је регистровано 106 електричних аутомобила.

Електрични аутомобили су рјешење за вожњу у будућности која нуде бројне предности – мање загађење, смањење емисије ЦО2, смањење нивоа буке, повећање енергетске ефикасности, независност од фосилних горива. У првој години пуњење е-аутомобила биће бесплатно. Апликација се може преузети са сљедећег линка: www.плугсурфинг.цом