Мања слова Већа слова РСС
>

Саопштење: Чановић на 80. сједници УНЕЦЕ Комитета за урбани развој, становање и управљање земљиштем у Женеви

Саопштење: Чановић на 80. сједници УНЕЦЕ Комитета за урбани развој, становање и управљање земљиштем у Женеви
Датум објаве: 03.10.2019 12:10 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Министарство одрживог развоја и туризма

Генерални директор Директората за развој становања Марко Чановић учествовао је на 80. сједници УНЕЦЕ Комитета за урбани развој, становање и управљање земљиштем у Женеви, под називом „Обезбјеђење приступа адекватном, приуштивом и здравом становању за све“. Сједница се одржава у периоду од 2. до 4. октобра и окупља високе представнике Влада који разматрају политике управљања стамбеним објектима и земљиштем.

Чановић је на панел дискусији посвећеној креирању политика поткријепљеном доказима у земљама УНЕЦЕ региона, нарочито у погледу одрживог становања и урбаног развоја представио активности које Влада Црне Горе и Министарство одрживог развоја и туризма предузимају на пољу унапређења политике становања у нашој земљи.

Како је навео, Национална стамбена стратегија за период 2011-2020. и Закон о социјалном становању, постављају основне стратешке и институционалне елементе система социјалног становања, који ће се у наредним годинама развијати на државном и локалном нивоу.

„Национална стамбена стратегија дефинише визију и мисију стамбеног сектора, која јесте пристојно становање које представља један од кључних чинилаца животног стандарда и квалитета живота, а истовремено је важан покретач привредног и друштвеног развоја, и уједно и основни циљ стамбене политике“, казао је Чановић истичући да раст стандарда и доступности становања јесте приоритет социјалног развоја Црне Горе.

Када је ријеч о законској регулативи, Чановић је навео да је Законом о социјалном становању утврђено да је социјално становање становање одговарајућег стандарда које се обезбјеђује појединцима или домаћинствима која из социјалних, економских и других разлога не могу да ријеше питање становања.

На овом пољу, он је нарочито истакао успјех пројекта рјешавања стамбених питања грађана по повољним условима у сарадњи са ЦЕБ-ом – „1000+“, који је имплементирало Министарство одрживог развоја и туризма, наводећи да је пројекат у завршној процедури треће фазе и најавио отпочињање припрема за чертврту фазу.

Како је нагласио, кроз три фазе Пројекта „1000+“ укупно је до сада 1171 домаћинство, односно преко три хиљаде грађана Црне Горе ријешило стамбено питање што је више него задовољавајући резултат, док се кроз четврту фазу очекује да ће додатних 400 грађана ријешити стамбено питање.

Чановић је говорио и о Закону о планирању простора и изградњи објеката, са посебним освртом на легализацију бесправно саграђених објеката чији је процес у току. Наводећи да Црној Гори постоји велики број неформално изграђених објеката, усвајањем овог закона, сви ти објекти биће легализовани, а животни услови побољшани.

Чановић се такође састао са представницима УНЕЦЕ Комитета са којима је разговарао о иновационим политикама и иницијативама које покрећу транзицију ка новом концепту паметних и одрживих градова.