Мања слова Већа слова РСС
>

Саопштење Хотелске групе Будванска ривијера са сједнице Одбора директора одржане 17.августа 2016.

Саопштење Хотелске групе Будванска ривијера са сједнице Одбора директора одржане 17.августа 2016.
Датум објаве: 17.08.2016 18:44 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Министарство одрживог развоја и туризма

Министар одрживог развоја и туризма у Влади Црне Горе, Бранимир Гвозденовић, у оквиру радне посјете боравио је данас са својим сарадницима у Хотелској групи „Будванска ривијера“ и том приликом присуствовао сједници Одбора директора компаније.

Након разматрања редовних тачака дневног реда, министар је посебно задовољство исказао постигнутим резултатима Хотелске групе у претходних седам мјесеци рада, чији показатељи потврђују боље пословање у односу на упоредни прошлогодишњи период.

Поштујући историјат Хотелске групе „Будванска ривијера“ и праксу ангажовања домаћих кадрова у пословању, компанија ће на иницијативу Министарства одрживог развоја и туризма као и надлежних институција у области запошљавања омогућити да се унаприједи постојећи квалификовани људски ресурс кроз допунску едукацију и посебне курсеве како би се достигле нове потребне вјештине и знања, јер је 99% радне снаге из Црне Горе.

Компанија је управо добар примјер да се ангажовањем кадра са домаћег тржишта рада могу постизати добри резултати. Осим 261 стално запосленог радника, у Хотелској групи је током туристичке сезоне упослено додатних 535 радника, од којих су само осам страни држављани.

Министар Гвозденовић је такође апострофирао значај активности које треба предузети у циљу продужетка туристичке сезоне. С тим у вези, инициран је предлог да се Националној туристичкој организацији Црне Горе и Националној авио компанији Црне Горе „Монтенегроаирлинес“ предложе пројекти и манифестације који би заједничком организацијом омогућили попуњавање хотелских капацитета у вансезонском периоду.

Министар је посебно поздравио и очите напоре менаџмента компаније да се активирају и отворе нова емитивина тржишта Европе чиме се мијења и структура гостију.

У дијелу активности менаџмента посебан акценат господина Гвозденовића био је на позитивном примјеру хотела „Липка“, који је изазвао пажњу квалитетног инвеститора што је за подручје Колашина крупан корак ка допунској валоризацији туристичких вриједности тог подручја.

Очекивања министра се наслањају и на отварање нових могућности активног укључивања Хотелске групе кроз менаџмент, закуп или изградњу хотелских капацитета у оквиру нових пројеката на сјеверу Црне Горе.

Сличан задатак управо предстоји код хотела „Пива“, који би према ријечима министра, у што је могуће краћем року требало привести намјени кроз модел сопственог улагања или проналажењем квалитетног инвеститора.

У оквиру предстојећих нових инвестиција компаније свакако је и улагање у реновирање хотела „Александар“, који је у дијелу 82 смјештајне јединице адаптиран према стандардима компатибилним категорији од 4****.
У сарадњи са групацијом „ТУИ Нордиц“ за сљедећу туристичку годину понуда овог хотела највећим дијелом биће усклађена са концептом Блуе стар хотела, док би дио хотела функционисао као „Туцан цлуб“ хотел.

Адаптација и унапређење хотела у том правцу, додатно би условила активирање тржишта Сјеверне Европе.

Према извјештајима пословања, до сада предузете инвестиције у хотелима Хотелске групе евидентно воде ка бољој позиционираности на туристичком тржишту, па тиме и бољим пословним резултатима.
У Хотелској групи је током претходних седам мјесеци остварено повећање физичког обима промета за око 5% у односу на упоредни период прошле туристичке године.
У овом тренутку у хотелима компаније, када на дневном нивоу борави око 3 500 туриста, 35% гостију је из Европске уније.

Тренд остваривања позитивних показатеља пословања у односу на упоредни прошлогодишњи период биће настављен и у предстојећем постсезонском периоду септембра и октобра, када се очекује двоцифрена стопа раста физичког обима промета.

Хотелска група „Будванска ривијера“ је највеће хотелско предузеће у Црној Гори, са преко 3 400 лежајева, које иако у већинском државном власништву позитивно послује и измирује све обавезе према држави, општини, запосленима и партнерима, у складу са законским прописима и на вријеме.

Пројекција Владе и мањинских акционара је да Хотелска група „Будванска ривијера“ у било ком будућем власничком моделу остане искључиво хотелско предузеће.