Мања слова Већа слова РСС
>

Бесац Фест у Вирпазару од 2. септембра до 1. октобра

Бесац Фест у Вирпазару од 2. септембра до 1. октобра
Датум објаве: 30.08.2016 14:06 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Бесац Фест је мултимедијални фестивал који се први пут одржава на простору тврђаве Бесац у Вирпазару у периоду од 2. септембра 2016. до 1. октобра 2016. у организацији туристичке агенције „Гуливер“ из Подгорице. Главне активности овог фестивала подијељене су на књижевни, музички, филмски и архитектонски сегмент, радионице и трибине. Министарство одрживог развоја и туризма један је од главних покровитеља манифестације, са циљем да подржи програме који афирмишу културна добра.

Пројекције филмова, концерти, музичке и архитектонске радионице одржаваће се у просторима тврђаве Бесац, у Вирпазару. Тврђава Бесац је заштићено културно добро, изграђена је у XВ вијеку од стране Турака и увијек је имала значајну улогу међу утврђењима на Скадарском језеру. Овим програмом желимо вратити важност овом мјесту и дати му нову улогу у културном животу ове регије.

Циљ историјских и архитектонских радионица је да испитају потенцијал и поставе смјернице за будући развој ових културних добара, како сваког објекта појединачно, тако и цјелине комплекса коју ова мјеста чине заједно.

Првог дана фестивала биће приказани филмови аутора нове црногорске кинематографије, који су покупили значајне награде на фестивалима широм свијета: Умир крви - Сенад Шахмановић, Бисерна обала – Душан Касалица, Заклони – Иван Салатић.

На отварању фестивала наступиће и једна од најзначајнијих хрватских списатељица, Даша Дрндић, која се прославила романом Триесте, а с којом ће разговор водити чувени књижевни критичар и уредник КПЗ-а Бетон – Саша Ћирић.

Након књижевне вечери међу зидинама тврђаве наступиће један од главним свјетских представника сурф-роцка – Тхе Бамби Молестерс, бенд који је више пута наступао са великим америчким бендовима и музичарима као што су Р.Е.М. и Цхрис Ецкман.

Поред Молестерса наступиће и хрватски трио Цхуи, који представља спој јазз-а, електронике и роцк'н ролла, и већ с првим истоименим албумом из 2012. године осигурали су култни статус на хрватској музичкој сцени.

У даљем, цјеломјесечном програму представиће се књижевници и издавачке куће из региона. „Партизанска књига“ из Кикинде, са ауторима Денисом Чокићем, Немањом Јовановићем и Владимиром Арсенићем. Партизанска књига је организација удруженог рада, асоцијација слободних произвођача и занатлија. Темељи се на принципима партизанских метода борбе, а основно начело Партизанске књиге гласи: Вјеровати, читати, борити се. Издавачка кућа из Црне Горе “Жута корњача“ представиће се у разговору са ауторима Илијом Ђуровићем и Браном Мандићем. Независно издаваштво какво представља Жута корњача је везано за књижевност написану на црногорском, српском, хрватском или босанском језику, као и преводе свјетске књижевности.

Прву радионицу, односно свакодневно музицирање у простору тврђаве водиће познати руски композитор Борис Филановски са студентима Музичке академије са Цетиња, за које је написао композицију по наруџби Фестивала савремене умјетности ТрансАрт у Болцану (Италија). У амбијенту Бесца на композицији чија је премијера заказана за 25. септембар на ТрансАрту, радиће седмочлани ансамбл студената, за ову прилику окупљен под именом ГусЛиарс. На гуслама, традиционалном црногорском инструменту, млади умјетници извешће композицију Гроуп Портраит wитх Массацре - Сонг оф Wестерн Славс.

Остали покровитељи и пријатељи фестивала су Министарство културе Црне Горе, Културни центар Бар, Општина Бар, Крокодил Фестивал, Бока Арт Филм Фестивал.

Распоред дешавања и наступа можете пратити на Фацебоок страници фестивала: хттпс://www.фацебоок.цом/БесацФест/?фреф=тс