Manja slova Veća slova RSS
>

Turistička ponuda Crne Gore predstavljena na najvećoj turističkoj berzi u Evropi “ITB 2017” u Berlinu

Turistička ponuda Crne Gore predstavljena na najvećoj turističkoj berzi u Evropi “ITB 2017” u Berlinu
Datum objave: 10.03.2017 11:09 | Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ministarstvo održivog razvoja i turizma

 

Na najposjećenijoj turističkoj berzi u Evropi “ITB 2017”, koja se održava od 8. do 12. marta ove godine u Berlinu, Nacionalna turistička organizacija Crne Gore, u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma, JP Nacionalni parkovi Crne Gore, kompanijom Montenegro Airlines, lokalnim turističkim organizacijama i turističkom privredom, predstavlja turističku ponudu destinacije.

Drugog dana sajma, organizovana je pres konferencija pod nazivom „Crna Gora – uvijek drugačija“. Konferenciji je prisustvovalo oko 30 novinara iz Njemačke, Švajcarske i Austrije. Tom prilikom, direktorica Nacionalne turističke organizacije Crne Gore Željka Radak Kukavičić je u svom uvodnom izlaganju, pored ostalog istakla da je Crna Gora uvođenjem novih avio linija, koje realizuju kompanije Ryanair i Wizz Air, unaprijedila dostupnost, čime se otvara mogućnost da još više turista iz Njemačke posjeti i otkrije Crnu Goru. Takođe, direktorica NTO CG predstavila je investicioni ambijent u zemlji, sa fokusom na povoljnosti u dijelu razvoja hotelskih kapaciteta. U ime avio kompanije “Ryanair“ obratio se direktor prodaje i marketinga za Njemačku, Markus Leopold, koji je informisao pristune o destinacijama sa kojima ova kompanija povezuje Crnu Goru. Na pres konferenciji predstavljena je turistička ponuda Crne Gore, sa posebnim akcentom na aktivni odmor i kulturne vrijednosti.

Tokom turističke berze direktorica Nacionalne turističke organizacije Crne Gore održala je niz sastanaka. Pored ostalih, održan je i sastanak sa predstavnikom vladajuće partije u Njemačkoj Jurgenom Klimkeom. Sastanku je prisustovao ministar evropskih integracija Aleksandar Andrija Pejović i ambasador Crne Gore u Berlinu Ranko Vujačić, a razgovarano je o mogućnostima saradnje dvije zemlje.

Takođe, direktorica NTO CG imala je niz sastanaka sa predstavnicima turoperatora, između ostalih i razgovarano je i sa predstavnicima TUI - Velika Britanija i Skandinavija. Na sastanku je razgovarano o zajedničkim marketing aktivnostima na ovim tržištima.

Tokom ITB sajma, u okviru međunarodnog takmičenja „The Golden City Gate 2017“, promotivnom spotu „Crna Gora - uvijek drugačija“ dodijeljena je druga nagrada u kategoriji za destinacije.

Prema podacima turističkih agencija, interesovanje njemačkih turista za Crnu Goru i dalje raste. Turoperatori TUI Njemačka, ITS, FTI i Thomas Cook bilježe rast i do 40%. Za razliku od prethodnih godina iskazano je veliko interesovanje za otvaranje klub hotela TUI grupacije od sljedeće godine u Crnoj Gori. Takođe, nastavlja se saradnja sa turoperatorima „Misir Reisen“ i „Macsun“ koji dovode organizovane grupe turista u periodu pred i postsezone.

Prema zvaničnim statističkim podacima Crnu Goru je tokom 2016. godine posjetilo 50.577 turista iz Njemačke, što je porast od 2,62% u odnosu na isti period prošle godine.

Na štandu NTO CG svoju ponudu predstavljaju lokalne turističke organizacije Bara, Budve, Herceg Novog, Kotora, Podgorice, Tivta i Ulcinja, hotelske kompanije HG „Budvanska Rivijera“, HG „Montenegro Stars“, „Beppler & Jacobson Montenegro“, hoteli „The Queen of Montenegro“, „CentreVille Hotel & Experiences“, „Regent Porto Montenegro“, kao i „Lipska pećina“, JP „Nacionalni parkovi Crne Gore“ i nacionalni avioprevoznik „Montenegro Airlines“.

Njemačko tržište je jedno od najvećih emitivnih tržišta sa preko 60 miliona turista godišnje. ITB sajam turizma najveća je turistička berza u Evropi. Više od pedeset godina ispunjava svjetske standarde u poslovanju, sa izlagačima gradi partnerske odnose a kvalitetnom ponudom i raznovrsnim dešavanjima svake godine privlači sve veći broj posjetilaca. Međunarodni karakter ove manifestacije potvrđuje više od 10.000 inostranih izlagača iz 187 zemalja.