Мања слова Већа слова РСС
>

Интегрисање туризма у глобалну агенду и постављање одрживости у средиште развоја туризма

Интегрисање туризма у глобалну агенду и постављање одрживости у средиште развоја туризма
Датум објаве: 07.06.2017 08:16 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Промовисање доприноса туризма привредном расту, инклузивном развоју и одрживости животне средине у националним и међународним програмима и даље је један од главних приоритета Свјетске туристичке организације (УНWТО), поручено је током 61. сједнице УНWТО комисије за Европу, одржане у главном граду Молдавије, Кишињеву, у периоду од 05. до 07. јуна 2017. године.

Сједницу УНWТО комисије за Европу свечано је отворио Генерални секретар УНWТО, господин Талеб Рифаи, а уводну ријеч дао је и Генерални директор Туристичке организације Молдавије, господин Станислав Русу. Радно предсједништво Комисије чине представници Швајцарске, Литваније и Црне Горе. Црну Гору, као земљу која копредсједава Комисијом, представљало је Министарство одрживог развоја и туризма, односно шефица кабинета Милена Лукиц.

На дневном реду Сједнице било је 13 тачака, а највише дискусије и анализа изазвала су питања етике и одрживог развоја у туризму, као и дефинисање Програма рада УНWТО зе период 2018-2019.
Сљедећа сједница овог тијела биће одржана средином септембра, у граду Цхенгду, у Кини, у оквиру 22. Генералне скупштине УНWТО, када ће и званично бити именован нови Генерални секретар.

На маргинама састанка одржана је и церемонија поводом Међународне године одрживог туризма за развој – 2017. која пружа изврсну платформу за потврђивање и праћење важности туризма у одрживом развоју и јачање УН Агенде за одрживи развој до 2030. То је јединствена прилика за снажење и спровођење ове политике на свим нивоима. Међународном, регионалном, националном и субнационалном.

У том контексту, УНWТО је покренуо пројекат „Путовање до 2030. године – Туризам и циљеви одрживог развоја (СДГ)“. Један од резултата пројекта биће он-лине платформа за информисање и стицање знања о томе како сектор туризма доприноси имплементацији и постизању СДГ.