Мања слова Већа слова РСС
>

Саопштење: У Мадриду одржан састанак одобра за истраживање тржишта Европске комисије за путовања ЕТЦ

Саопштење: У Мадриду одржан састанак одобра за истраживање тржишта Европске комисије за путовања ЕТЦ
Датум објаве: 09.06.2017 14:31 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Састанак Одбора за истраживање тржишта (Маркет Интеллигенце Цоммиттее - МИЦ) Европске комисије за путовања (ЕТЦ) одржан је 8. јуна у сједишту Свјетске туристичке организације (УНWТО) у Мадриду. Црну Гору, представљала је Национална туристичка организација, односно, Емил Кукаљ, потпредсједник радне групе за истраживање тржишта (Маркет Интеллигенце Гроуп) ове међународне организације која се бави промоцијиом Европе.

На састанку је било ријечи о свјетским трендовима у туризму, статистици, активностима Европске комисије за путовања, новој маркетинг стратегији и др.

Представници Свјетске туристичке организације (УНWТО) упознали су присутне са свјетским трендовима и статистиком у туризму и најавили конференцију у Манили која ће имати за тему одрживост и начине мјерења. Такође, истакли су да тренутно постоје три стуба на којима УНWТО ради, а то су сигурност путовања, иновације и технологија и одрживост. Планирано је да се, другог дана састанка, учесницима обрати и Генерални Секретар УНWТО-а, Талеб Рифаи.

На састанку је представљен концепт нове маркетинг стратегије Европе која би требало да се фокусира више на мотиве него на тржишта, што је оцијењено примјењивим на одређеним "зрелим" тржиштима, али не и на неким која су у развоју.

Представљен је и нови модел Амадеус програма за букирање карата “форwард боокингс” који је изазвао велико интересовање јер, приказује стање букинга карата, за наредни период, по дестинацијама.

Састанак је био прилика да се покрене дискусија око годишњег програма маркетинг истраживања ЕТЦ-а за 2018. годину и анализирају постигнути резултати из 2017. године, као и друге теме од значаја за међународни туризам. Између осталог, констатовано да је Холандија нова чланица Европске комисије за путовања.

Организација оваквих састанака је прилика за размјену искуства и знања са колегама широм Европе, продубљивање сарадње, али и прилика за упознавање свјетских експерата, када су у питању истраживања и маркетинг у туризму.

Национална туристичка организација Црне Горе