Мања слова Већа слова РСС
>

Саопштење: Национални паркови важан сегмент туристичке понуде Црне Горе

Саопштење: Национални паркови важан сегмент туристичке понуде Црне Горе
Датум објаве: 28.06.2017 17:12 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Министар одрживог развоја и туризма Павле Радуловић састао се данас са амбасадором Савезне Републике Њемачке у Црној Гори, Хансом Гинтером Матерном.

Током састанка, саговорници су разговарали о туризму, националним парковима, важности очувања животне средине те предлогу Закона о планирању и изградњи.

Министар Радуловић је амбасадора Матерна информисао да је током прва четири мјесеца ове године Црну Гору посјетило 23,24 одсто више њемачких туриста у односу на исти период претходне године, као и да је проценат остварених ноћења био већи те изразио очекивање да ће се у наредном периоду наставити тренд раста посјета туриста из Њемачке. Министар се захвалио на помоћи коју Влада Савезне Републике Њемачке пружа у оквиру обезбјеђивања експерата који помажу црногорским институцијама. Наиме, помоћ која је пружена Министарству одрживог развоја и туризму је од посебног значаја јер је експерт био укључен у многе пројекте који потенцирају одрживи развој а самим тим атрактивни су, између осталог, и за њемачке туристе.

Узимајући у обзир да Црна Гора треба да буде препозната по свом природном богатству, између осталог националним парковима и панорамским путевима, саговорници су истакли значај који Национални паркови, као заштићено природно подручје, својим богатством и љепотом имају за туризам у нашој земљи. Они су се сагласили да је неопходно квалитетније промовисати њихове знаменитости. Министар Радуловић навео је да су у току активности на осмишљавању и реализацији активности које би, између осталог, додатно допринијеле унапређењу туристичке понуде националних паркова те повећању броја посјетилаца. Такође, како су истакли треба додатно радити и на промоцији Панорамских путева јер би иста утицала на бољу посјећеност удаљених предјела а уједно и упознавање са бројним природним и културним разноликостима Црне Горе. Такође, у овом дијелу амбасадор Матерн казао је да ће Влада Савезне Републике Њемачке наставити да пружа експертску помоћ а у циљу јачања наших административних капацитета.

Министар Радуловић упознао је амбасадора Матерна и са предлогом Закона о планирању и изградњи те навео да је њиме посебан акценат стављен на подручје националних паркова. Како је навео, сви национални паркови, као подручја од посебног значаја, биће посебно третирани у оквиру израде Плана генералне регулације.