Мања слова Већа слова РСС
>

Представљена међународна еколошка ознака у туризму „Зелени кључ“

Представљена међународна еколошка ознака у туризму „Зелени кључ“
Датум објаве: 29.06.2017 14:16 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Међународни програм еколошке ознаке „Зелени кључ“ („Греен Кеy“), представљен је данас у Подгорици, у организацији Министарства одрживог развоја и туризма, НВО „Еком“ и Привредне коморе Црне Горе.

Пројекат „Зелени кључ“ представио је директор пројекта Фин Болдинг Томсен (Финн Болдинг Тхомсен). Г. Томсен је истакао да су критеријуми за сертификат „Зелени кључ“ прописани од стране Фондације за еколошку едукацију (ФЕЕ) и да сертификат представља гаранцију гостима да, уколико се одлуче да користе објекте са овом ознаком помажу у очувању животне средине. Фондација за еколошку едукацију прописује више од 100 критеријума који су груписани у 13 категорија, као што су енергија, укљученост особља, информисаност гостију, третирање воде, зелене површине, еколошке активности, итд.

Ознака „Зелени кључ“ додјељује се туристичким објектима, односно хотелима и хостелима, ресторанима, приватном смјештају, конгресним центрима и атракцијама и најраспрострањенија је интернационална еколошка ознака, додијељена за преко 2600 хотела и других објеката у 55 земаља свијета. Како је г. Томсен нагласио, објекти из свих туристичких категорија могу се пријавити и ући у процедуру за добијање ознаке, која је стандардизована и обухвата попуњавање апликације и документације, као и процјену од стране стручног жирија који доноси одлуку да ли је одређени објекат испунио критеријуме за ознаку.

Г. Томсен је навео да испуњавање услова и добијање ознаке „Зелени кључ“ помаже одрживом развоју туризма, доприноси очувању животне средине, али и смањења оперативних трошкова туристичког објекта, те да очекује да ће туристичка привреда у Црној Гори препознати значају овакве ознаке.

Директор Директората за управљање туристичком дестинацијом у Министарству одрживог развоја и туризма Марко Петричевић, нагласио је да је овај програм веома значајан за Црну Гору као туристичку дестинацију имајући у виду да су туристи све више свјесни значаја очувања животне средине и да на свом путовању желе да остваре што мањи утицај на природу и климатске промјене.

Оператор програма „Зелени кључ“ за Црну Гору је НВО „Еком“, а на сајту www.греенкеy.глобал може се пронаћи више информација о програму као и детаљна листа критеријума и процедура за добијање ознаке.