Мања слова Већа слова РСС

Закон о слободи вјероисповијести

>

Саопштење: Организована посјета Ђаловића клисури

Саопштење: Организована посјета Ђаловића клисури
Датум објаве: 06.07.2017 13:13 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Министарство одрживог развоја и туризма Министарство одрживог развоја и туризма 

„Ђаловића клисура представља још једно мјесто на туристичкој мапи Црне Горе које је потребно афирмисати и промовисати. Туризам у овим предјелима почиње да се развија, у најбољем смислу те ријечи, и постоји велико интересовање људи за овакве излете“, изјавио је Марко Петричевић, генерални директор Директората за управљање туристичком дестинацијом, приликом обиласка Ђаловића клисуре. Говорећи о пројекту валоризације Ђаловића пећине, он је навео да је то вишегодишњи пројекат и да је циљ да се пећина отвори и искористи у смислу спелеолошког туризма.

Посјета Ђаловића клисури организована је у циљу упознавања са овим подручјем и пројектом валоризације Ђаловића пећине, а њени учесници били су представници Министарства одрживог развоја и туризма, Дирекције јавних радова, Националне туристичке организације, Јавног предузећа за националне паркове Црне Горе, Општине Бијело Поље, Агенције за заштиту природе и животне средине, Туристичке организације Бијело Поље, Планинарског савеза „Аково“ и Спортско-риболовног друштва „Сињавац“.

Током обиласка, учесници су упознати са појединостима пројекта валоризације Ђаловића пећине те текућим активностима на истом. Наиме, како је саопштено процијењена укупна вриједност инвестиције износи цца 12.2 милиона еура. Будући да је до сада истражено око 17 км пећинских канала, предлог је да туристички сегмент пећине буде нешто дужи од 814 м, уз девет дворана и десет платоа за посјетиоце. Осим тога, планирана је и изградња и стављање у функцију жичаре од манастира Подврх до Ђаловића пећине. Такође, у току је израда пројектног задатка и припрема тендерске документације за израду Главног пројекта инфраструктурних објеката, а објављивање јавног позива планирано је током 2017. године. Када је ријеч о саобраћајници Бистрица-манастир Подврх дужине 5,5 км завршена је израда Главног пројекта и донесена је одлука о избору најповољније понуде за извођење радова И фазе, док вриједност радова износи око 700 000 еура. За жичару дужине цца 1 700 м и капацитета 75 особа на сат планирано је расписивање јавног надметања по принципу „Пројектуј и изгради" у 2017. години.

Планирано је да комплетан пројекат буде завршен за четири године док би само уређење пећине било завршено за нешто више од годину дана. Осим што ће се овим пројектом активирати и туристичка понуда овог краја, биће отворена и нова радна мјеста (око 60).

Стратешким планом развоја Општине Бијело Поље 2012 - 2016., Ђаловића пећина третирана је као један од најзначајнијих туристичких и развојних потенцијала тог града. Природни ресурси ове пећине су изванредни и могу се мјерити са најзначајнијим у Европи.

Ђаловића пећина или пећина над Вражјим фировима налази се четрдесетак километара од Бијелог Поља, у Ђаловића клисури, у кањону ријеке Бистрице, и једна је од најдужих и најљепших у Европи. Ђаловића клисура, у којој се налазе улази у Ђаловића пећину, је заштићено подручје природе у категорији „споменик природе“, то је и НАТУРА 2000 Емералд подручје, а препознато је и као еколошки значајан локалитет. Површина заштићеног подручја износи 1 600 ха.

Видео материјал доступан је на сајту: www.инфобиро.тв