Мања слова Већа слова РСС

Закон о слободи вјероисповијести

>

Развој нискокарбонског туризма – апартмани Вал Маслина и Богдановић добили ЕУ Еколошки знак

Развој нискокарбонског туризма – апартмани Вал Маслина и Богдановић добили ЕУ Еколошки знак
Датум објаве: 27.07.2017 14:48 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Министарство одрживог развоја и туризма

Апартмански смјештаји Вал Маслина из Бара и Богдановић из Котора, постали су носиоци Еколошког знака Европске уније, сертификата којим се доказује квалитет туристичке услуге ових објеката и спремност за унапређење пословања у циљу достизања еколошких стандарда. Додјела сертификата је доказ да угоститељски објекти који су мањих капацитета препознају значај промоције одрживих пракси пословања и могућности боље позиције на међународним тржиштима.

ЕУ Еколошки сертификат се издаје на основу провјере усаглашености 22 обавезујућа критеријума и одређеног броја поена који се додјељују на основу сета од 43 додатна критеријума. Сертификат потврђује спровођење еколошког концепта рада, уштеду енергије, уштеду воде, очување природног окружења, промоцију одрживог саобраћаја, као и редукцију стварања отпада. Посебно битан сегмент је стална комуникација и промоција на нивоу смјештајног објекта, као и сарадња са гостима, предузетницима, добављачима и осталим партнерима на остварењу еколошке визије.

Еколошки знак Европске уније, успостављен прије 25 година, омогућава промоцију производа и услуга на тржишту од 500 милиона становника, које укључује неке од најзначајнијих емитивних тржишта, као што су Њемачка, Француска, државе Бенелукса и Скандинавије.

Пројекат Развој нискокарбонског туризма, који реализују Министарство одрживог развоја и туризма и Канцеларија Програма Уједињених нација за развој (УНДП), у сарадњи са Националном туристичком организицијом Црне Горе, подржава увођење међународних сертификата Еколошки знак Европске уније и Травелифе за хотеле и апартмане. Сертификовани хотели привлаче еколошки образоване госте који брину о заштити животне средине.

Више информација о пројекту и начинима подршке можете прочитати на wеб страници пројекта: www.лоwцарбонмне.ме.