Мања слова Већа слова РСС
>

Потписан Споразум у области туризма између Црне Горе и Краљевине Мароко

Потписан Споразум у области туризма између Црне Горе и Краљевине Мароко
Датум објаве: 18.09.2017 17:32 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Министарство одрживог развоја и туризма

Подгорица, 18. септембар 2017. године – Министар одрживог развоја и туризма Павле Радуловић потписао је данас Споразум о сарадњи у области туризма између Црне Горе и Марока са Мухамедом Сајидом, министром туризма, ваздушног саобраћаја, домаће радиности и социјалне економије те земље.

Министар Радуловић указао је да размјена искустава, о свим аспектима и специфичностима туристичке привреде у двјема земљама, има потенцијал да у у знатној мјери допринесе даљем развоју Црне Горе и Марока као модерних туристичких дестинација. Истакао је да је важно да Црна Гора пласман свог туристичког производа на тржиште удаљених дестинација није ограничила само на земље у окружењу, те да све земље на Медитерану треба да заједнички наступају на удаљеним тржиштима за које Медитеран представља јединствено подручје. Такође, он је изразио наду да ће сарадња са Мароком у наредном периоду бити успјешна.

Министар Сајид захвалио се на пријему и саопштио да је на састанцима је, како је навео, између осталог, размотрена и могућност развоја сарадње у области крузинг туризма, као и интересовање за авио-повезивање двију земаља као једног од предуслова ближе сарадње.

„Током сусрета са министром Радуловићем било је ријечи и о могућностима размјене искустава, сарадње и начина на који ћемо се заједнички суочити са изазовима данашње туристичке привреде“, казао је министар Сајид те подсјетио на предлог креирања заједничког туристичког производа ка удаљеним тржиштима. Према његовим ријечима, потребно је да Црна Гора и Мароко размјењују искуства из области обуке, улагања, подстицаја инвестиција као и ревитализације туристичког сектора.

Будући да туризам представља значајну привредну грану у објема државама, закључивањем овог Споразума допринијеће се интензивнијој размјени искустава и идеја, што ће утицати на унапређење свеукупних билатералних односа. Сам споразум имаће највише утицаја на државне институције надлежне за доношење и спровођење политика у области туризма, имајући у виду да представља правни основ за размјену искуства од обостраног значаја. Споразум подржава и успостављање и развој сарадње између привредних субјеката из сектора туризма, промовисање инвестиција и обављање других заједничких активности у овој области.