Мања слова Већа слова РСС
>

Најава: Обиљежава се Медитерански дан обале

Најава: Обиљежава се Медитерански дан обале
Датум објаве: 24.09.2017 17:11 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


У понедјељак, 25. септембра обиљежава се Медитерански дан обале. Тим поводом, биће одржана прослава у хотелу „Регент“ у Тивту, у 10.00 часова под покровитељством Филипа Вујановића, предсједника Црне Горе.

У оквиру прославе уводне говоре одржаће:

- Филип Вујановић предсједник Црне Горе,
- Гаетано Леоне координатор Уједињених нација за животну средину/Медитерански акциони план,
- Жељка Шкаричић директорица Центра за регионалне активности програма приоритетних акција,
- Саша Радуловић, државни секретар Министарства одрживог развоја и туризма и
- Предраг Јелушић, директор Јавног предузећа за управљање морским добром


Тема овогодишње прославе Медитеранског дана обале је ,,Сачувајмо наше море”. Догађај се организује у оквиру сарадње Министарства одрживог развоја и туризма и Јавног предузећа за управљање Морским добром Црне Горе са Центром за регионалне активности програма приоритетних акција (ПАП/РАЦ) из Сплита.

На догађају ће учествовати представници влада држава у региону Медитерана, УНЕП/МАП-а, дипломатског кора и међународних организација са сједиштем у Црној Гори, као и представници локалних самоуправа и невладиног сектора.

****

Медитерански дан обале се обиљежава од 2007. године са циљем подизања свијести о значају обалног подручја као природног и економског ресурса, те омогућавања размјене искустава у примјени оптималних модела одрживог обалног развоја. Сваке године централна прослава Медитеранског дана обале организује се у другој држави Медитерана. Године 2007. и 2008. централна прослава организована је на Сардинији, Италија, 2009. године у Турској, 2010. године у Словенији, 2011. у Алжиру, 2012. у Хрватској, 2013. године у Италији, 2014. године у Тунису, 2015. године у Француској, а 2016. године у Шпанији.