Мања слова Већа слова РСС
>

Свјетски дан туризма 2017. године – „Одрживи туризам – инструмент за развој“

Свјетски дан туризма 2017. године – „Одрживи туризам – инструмент за развој“
Датум објаве: 26.09.2017 17:16 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Земље широм свијета обиљежавају Свјетски дан туризма, 27. септембар, а имајући у виду вишеструки допринос туризма економском развоју и запослености, као и чињеницу да охрабрује пажљив однос према животној средини, овогодишња тема је “Одрживи туризам – инструмент за развој”.

Национална туристичка организација Црне Горе обиљежиће Свјетски дан туризма донацијом средстава за куповину садница за пошумљавање подручја захваћеним пожаром у националним парковима. Локалне организације Бара, Будве, Тивта, Херцег Новог и Подгорице овај датум обиљежиће пригодним програмима.

Свјетски дан туризма прославља се од 1980. године, на дан када је прихваћен Статут Свјетске туристичке организације (УНWТО). Генерални секретар Светске туристичке организације УН, Талеб Рифаи, поред осталог, поручује да је туризам данас трећа по величини извозна индустрија и да је само током претходне године 1,2 милијарде путника прешло међународне границе, а до 2030. године, овај број ће се повећати до 1,8 милијарди.

„Ви можете представљати промјену коју желите да видите на свијету. Ви можете бити амбасадор за бољу будућност. Путуј, уживај и поштуј. Срећан Свјетски дан туризма“, поручио је генерални секретар Свјетске туристичке организације УН Талеб Рифаи.

Генерална скупштина УН прогласила је 2017. годину Међународном годином одрживог туризма за развој. Ово је јединствена прилика да сви заједно промовишемо допринос путовања и туризма, као значајне људске активности 21. вијека, изградњи боље будућности за људе, планету, мир и просперитет.

Министарство одрживог развоја и туризма учествује у пројекту ,,Развој нискокарбонског туризма'', који доприноси одрживом туризму, а који се спроводи у сарадњи са канцеларијом Програма Уједињених нација за развој (УНДП) и Националном туристичком организицијом Црне Горе. Пројектом се подржава увођење међународних сертификата Еколошки знак Европске уније и Травелифе за хотеле и апартмане. Кроз пројекат, свим хотелијерима заинтересованим за еко сертификацију нуди се подршка у виду бесплатног прелиминарног енергетског прегледа, савјетодавне услуге у погледу трошковно ефикасних мјера енергетске ефикасности, као и значајне медијске и маркетинше подршке. Кроз овај пројекат до сада је десет смјештајних објеката добило Еколошки знак Европске уније.