Мања слова Већа слова РСС
>

Делегација Црне Горе на седмој бизнис конференцији о туристичком тржишту Југоисточне Европе у Београду

Делегација Црне Горе на седмој бизнис конференцији о туристичком тржишту Југоисточне Европе у Београду
Датум објаве: 04.10.2017 17:14 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


„Мислим да су наше туристичке организације препознале да су Црна Гора и регион за многа даља тржишта атрактивна дестинација и у складу са тим формирале понуду, а сада је на нама да им помогнемо“, истакао је Дамир Давидовић, државни секретар у Министарству одрживог развоја и туризма на отварању бизнис конференције од туристичком тржишту Југоисточне Европе у Београду.

Давидовић је нагласио да се регија може учинити још атрактивнијом, како за традиционално јака емитивна тржишта карактеристична за сваку од наших земаља појединачно, тако и за нова, далека емитивна тржишта.

Давидовић је представио и резултате туристичке сезоне у Црној Гори, истакавши задовољство постигнутим и чињеницом да је, на основу званичних података МОНСТАТ-а у Црној Гори до краја августа у колективном смјештају боравило преко 694 хиљаде туриста, што представља повећање од преко 17% у односу на исти период прошле године. Он је нагласио да овај раст прате и финансијски ефекти, као и да је евидентно да је трајањуе сезоне продужено.

„Ови подаци још више добијају на значају када се зна да туризам представља нешто преко 20% црногорског БДПа те јасно колики има потенцијал за покретање у других економских токова у земљи. Евидентно је побољшање понуде у региону у последњим годинама и то не само по бројкама, већ и по њеном квалитету. Напредак који остварујемо је свакако значајан али не смијемо заборавити да има још пуно посла док се приближимо остварењу наших циљева“, закључио је Давидовић.

Седма по реду Бизнис конференција „Туристичко тржиште Југоисточне Европе - СЕЕТ 2017“, одржава се у организацији Масс Медиа Интернатионал, а под институционалним покровитељством Министарства трговине, туризма и телекомуникација Србије.

Циљ „СЕЕТ 2017“ је унапређење конкурентности и повећање прихода туристичких привреда у региону Југоисточне Европе, јачање регионалне сарадње, раст промета туриста између земаља у региону и привлачења туриста са далеких емитивних тржишта, те сагледавање реалног стања туристичког тржишта са аспекта позиционирања региона као квалитетне, препознатљиве и пожељне туристичке дестинације која треба да осигура дугорочну профитабилност и одрживу конкурентност уз остварење, економских, еколошких и друштвених циљева.

Учесници конференције ће у току једног дана кроз неколико паралелних цјелина имати прилику да у циљу побољшања услова пословања подстакну нове иницијативе и пословне прилике, поставе смјернице за унапређење тржишта кроз умрежавање и усклађивање заједничких интереса.

На панелима посвећеним туризму на овој конференцији учествују и Марко Петричевић, директор Директората за управљање туристичком дестинацијом, Жељка Радак Кукавичић, директорица Националне туристичке организације и Предраг Јелушић, директор ЈП Морско добро.

Видео материјал доступан је на сајту: хттп://www.инфобиро.тв