Мања слова Већа слова РСС
>

Саопштење: Почео ИИИ Туристички форум Црне Горе

Саопштење: Почео ИИИ Туристички форум Црне Горе
Датум објаве: 26.10.2017 07:45 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Министарство одрживог развоја и туризма

У организацији Националне туристичке организације Црне Горе ИИИ Туристички форум Црне Горе почео је данас у Петровцу и трајаће до петка.

Тема првог дана форума била је Дестинацијска менаџмент организација будући да представља модел добре праксе који примјењују бројне развијене тржишне економије у свом управљању дестинацијом.

У уводном дијелу форума говорили су државни секретар Министарства одрживог развоја и туризма Дамир Давидовић, предсједник Извршног одбора НТО ЦГ Предраг Јелушић и директорица Националне туристичке организације Црне Горе Жељка Радак Кукавичић.

Државни секретар Давидовић се у свом обраћању осврнуо на успјешне резултате остварене током претходне љетње туристичке сезоне и истакао да ће Црна Гора ускоро добити и Стратешки маркетинг план који ће дефинисати смјернице за даљи туристички развој. „За ефикасно спровођење Стратегије потребне су јаке дестинацијске менаџмент организације које ће даље радити на креирању понуде, сарадњи са привредом, развоју специфичних туристичких производа итд“, додао је он.

Директорица Радак Кукавичић истакла је да сходно очекиваном усвајању Стратешког маркетинг плана за наредних пет година, план Националне туристичке организације да у наредном периоду интензивно ради на повећању броја долазака туриста са приоритетних емитивних тржишта и сегмената првенствено са тржишта Њемачке, Велике Британије, Пољске, Русије, Француске, Аустрије, као и на диверсификацији и иновацији прозивода, продужењу туристичке сезоне, јачању бренда и позицији на међународном туристичком тржишту, као и подизању ефикасности управљачке мреже у дестинацији.

Предсједник извршног одбора НТО ЦГ Предраг Јелушић рекао је да се квалитетан дестинацијски менаџмент мора бавити свим оним елементима који чине квалитетан туристички производ, од истраживања, па до стварања квалитетне понуде, промоције и продаје производа, праћења конкуренције, развоја бренда, сталног јачања имиџа, лобирања професионалне и лаичке јавности за велике туристичке пројекте. „И у овом дијелу видим велику прилику да се кроз израду маркетинг стратегије ове активности уреде и дају свој пуни ефекат у квалитетној и организованој валоризацији свих сегмената туристичке понуде“, додао је он.

Професор др Иво Жупановић са Факултета за бизнис и туризам из Будве одржао је предавање о концепту дестинацијске менаџмент који подразумијева интегралан, проактиван приступ у управљању, као и побољшање ефикасности и јачање туристичких организација на свим нивоима. Оцијенио је да Стратегија развоја туризма до 2020. године представља одличан оквир за управљање туристичком дестинацијом, те да је дестинацијска менаџмент организација, по дефиницији, тијело за имплементацију стратегије туризма у складу са интересима интегралног ланца вриједности јавног и приватног сектора.

Услиједила је панел дискусија на исту тему у којој су учествовали универзитетски професори: Иво Жупановић, Силвана Ђурашевић, Бојан Зечевић и Јован Попеску.

Након конструктивне дискусије представљени су методологија и прелиминарни резултатати Истраживања тржишта Гуест Сурвеy о Ставовима и потрошњи туриста у Црној Гори које је Национална туристичка организација спровела ове године

Форум је окупио око 100 представника националних и локалних туристичких организација из Црне Горе и Србије, Привредне коморе Војводине, туристичке привреде, факултета туризам, Министарства одрживог развоја и туризма и Црногорског туристичког удружења.

Видео материјал са догађаја можете преузети са www.глобалсофт.ме, лозинка није потребна.


ПР служба Националне туристичке организације Црне Горе