Мања слова Већа слова РСС

Закон о слободи вјероисповијести

>

Тематске руте средњовјековне Херцегове земље

Тематске руте средњовјековне Херцегове земље
Датум објаве: 24.11.2017 12:24 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


„Тематске руте средњовјековне Херцегове земље“, пројекат чији је циљ представљање традиционалних и културно-историјских атракција у Црној Гори и западној Херцеговини представљен је у Подгорици. Пројекат који је финансиран од стране Европске уније, а подржан од стране Министарства одрживог развоја и туризма, Развојне агенције Жупаније Запанохерцеговачке, Општине Љубушки и ЈУ за развој туризма „Радимља“ спровео је Центар за иницијативе из области одрживог туризма (ЦСТИ).

Поред културно-историјских атракција, попут средњовјековних тврђава, стећака, старих насеобина, кроз пројекат су представљени и туристички објекти у региону, који своју понуду повезују са овим атракцијама. У питању су традиционални ресторани, етно села, сеоска домаћинства и агенције које нуде неки од видова активног туризма.

Акценат је стављен на туристичко оживљавање исторјије средњег вијека у вези са историјском личношћу Херцег Стјепана Вукчића Косаче, који је владао старом Херцеговином. У оквиру пројекта представљено је неколико локалитета у Црној Гори, у општинама Херцег Нови, Котор, Никшић, Плужине, Жабљак, Шавник и Пљевља.

Брошуре и мапе у којима се налазе сви локалитети и пружаоци услуга на рути штампане су у по осам хиљада примјерака и то на црногорском и енглеском језику, а ускоро ће бити објављен и промотивни филм. Такође, онлине водич за руту биће доступан на апликацији изи.травел.

Извршна директорица Центра за иницијативе из области одрживог туризма (ЦСТИ), Светлана Вујичић, нагласила је да је кроз комплементарну понуду, четири тематске стазе које су развијене у оквиру пројекта, које комбинују богатства културно историјских споменика и разноврсну понуду домаћих производа и услуга у оквиру домаћинстава која његују традиционалне вриједности, креирана јединствена туристичка понуда.

„Та туристичка понуда је занимљива просјечном заљубљенику у историју, путнику намјернику или туристи који са посебним интересовањем жели да открије слојеве и значење историје дестинације коју посјећује“, навела је Вујичић.

Како је истакла, успостављањем тематске руте средњовкјековне Херцегове земље, намијењене туристима, који траже аутентични доживљај и амбијент, жели се подстаћи друштвено-економски развој прекограничне области између Босне и Херцеговине и Црне Горе.

Пројекат је финансијски подржан од стране ЕУ са приближно 85 одсто у износу од око 167,5 хиљада еура у Црној Гори и преко 224 хиљаде еура у Босни и Херцеговини из ИПА прекограничног програма Црна Гора и Босна и Херцеговина.

Представник Министарства одрживог развоја и туризма, Звонко Савељић, оцијенио је да пројекат доприноси развоју културне и економске сарадње међу општинама, међу грађанима, а све то на срењовјековним рутама.

„Са аспекта Министарства, ово је препознато као посебан облик туризма, и то не само тематске, већ и панорамске руте. То је облик туризма који у последњих неколико година доживљава велики раст и има велику стопу развоја у свијету, доприноси локалним заједницама, кроз већу зараду, запосленост и пласирање домаћих пољоприврених производа“, навео је Савељић.

Представник Развојне агенције Жупаније Западнохерцеговачке (ХЕРАГ), Иван Јелчић, истакао је да је сигуран да је у оквиру пројекта направљен добар туристички производ који ће трајно остати иза њих, те да очекује наставак сарадње са Министарством одрживог развоја и туризма.

Алма Хенић Страхиња, консултант на пројекту, навела је да период средњег вијека, за који постоји интересовање туриста у свијету представља велики потенцијал за привлачење страних туриста.

ПДФ брошуру „Тематске руте средњовјековне Херцегове земље“ можете пронаћи ОВДЈЕ.