Мања слова Већа слова РСС
>

Хотел Фобра - први зелени хотел у Подгорици

Хотел Фобра - први зелени хотел у Подгорици
Датум објаве: 28.01.2019 10:58 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


У оквиру Програма подстицајних мјера у области туризма за 2018/2019. годину, који реализују Министарство одрживог развоја и туризма и Национална туристичка организација Црне Горе, хотел Фобра добитник је Еколошке ознаке Европске уније – ЕУ Ецолабел, као први смјештајни објекат у главном граду који је добио ово значајно признање за одрживо пословање.

Повећање броја сертификованих смјештајних јединица важно је за позиционирање на емитивним тржиштима западне и сјеверне Европе, као и удаљених дестинација, будући да туристи који долазе из ових држава очекују висок квалитет услуге, пун доживљај дестинације и спремни су да издвоје више новца за боравак у сертификованом смјештају.

Национална туристичка организација и Министарство одрживог развоја и туризма обезбјеђују финансијска средства за увођење еколошких сертификата “ИСО 9001”, “Травеллифе” и “ЕУ Ецолабел” у оквиру пројекта „Развој нискокарбонског туризма“. Овај пројекат се реализује у партнерству са УНДП Канцеларијом за одржви развој и Европском банком за обнову и развој који, између осталог, пружају техничку подршку с циљем испуњавања потребних критеријума за сертификацију.

Током последње двије године, 20 хотела и апартмана на црногорској обали добило је сертификате одрживости, на тај начин показавши спремност да афирмишу концепт зелене туристичке понуде уз поштовање принципа рационалног коришћења ресурса.

Сертификовани хотели препознати су по економичном пословању што их чини значајним партнерима у очувању природе и борби против климатских примјена. Сертификат одрживости је потврда да хотели штеде енергију и воду, користе мање штетна хемијска средства, раде на промоцији одрживог саобраћаја и на редукцији отпада. Запослени у овим објектима интензивно сарађују са гостима на плану развоја еколошке свијести.

Сви заинтересовани хотелијери могу се пријавити за Програм подстицајних мјера у области туризма, МЈЕРА И Б - УНАПРЕЂЕЊЕ КВАЛИТЕТА УСЛУГА преко wеб страница: www.мрт.гов.ме и www.монтенегро.травел.