Мања слова Већа слова РСС
>

Туристичка понуда Црне Горе представљена на сајму туризма у Београду

Туристичка понуда Црне Горе представљена на сајму туризма у Београду
Датум објаве: 22.02.2019 17:31 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Министарство одрживог развоја и туризма

Министарство одрживог развоја и туризма

 

Министарство одрживог развоја и туризма и Национална туристичка организација Црне Горе у сарадњи са Амбасадом Црне Горе у Србији, локалним туристичким организацијама, стратешким партнерима и туристичком привредом представљају туристичку понуду Црне Горе на 41. Међународном сајму туризма „ИФТ 2019“ који се одржава од 21. до 24. фебруара у Београду.

Национална туристичка организација Црне Горе и локалне туристичке организације осмислиле су разноврстан културно-забавни програм као и наградне игре за посјетиоце сајма, а црногорски хотелијери припремили су посебне попусте.

Првог дана сајма директорица НТО ЦГ Жељка Радак Кукавичић састала се са директором Агенције за промоцију туризма Републике Сјеверне Македоније Љупчом Јаневским. На састанку је било ријечи о иницјативи за заједничко представљање туристичке понуде двију земаља на сајму „ИТБ Асиа“. Истог дана уприличено је потписивање Споразума о сарадњи ДОО „Скијалишта Црне Горе“ и „Скијалишта Србије“ као и „Скијалишта Јахорине“.

Министарство одрживог развоја и туризма

Такође, на маргинама сајма туризма, делегација Министарства одрживог развоја и туризма, коју је предводио министар Павле Радуловић, састала се са министром заштите животне средине Републике Србије Гораном Триваном. Током састанка, преовладавале су теме билатералне сарадње која је оцијењена изузетном. На истом састанку, исказана је жеља да се реализују заједнички пројекти у интересу обију земаља у области екологије. Такође, једну од тема састанка представљала су искуства у преговорима Црне Горе везано за Поглавље 27. те је делегација и овог пута понудила сваку врсту помоћи у процесу преговарања о приступању ЕУ, из перспективе Поглавља 27. Такође, договорено је да делегација Србије посјети Црну Гору ради детаљније разраде будућих заједничких пројеката.

Државни секретар у Министарству одрживог развоја и туризма Дамир Давидовић и предсједник Општине Будва Марко Царевић представили су новитете у туристичкој понуди Црне Горе грађанима Србије у оквиру емисије „Жикина Шареница” на ТВ „Пинк“. Том приликом, за гледаоце крај малих екрана наступиле су мажоретке из Херцег Новог и музичка звијезда Кнез, а гастрономску понуду представили су црногорски кувари који су припремали традиционална црногорска јела.

Традиционално, првог дана сајма, Национална туристичка организација Црне Горе уприличили су свечани пријем за бројне партнере, представнике Владе Републике Србије, туроператоре, јавне личности и медије. Званице су биле у прилици да дегустирају паштровачке специјалитете које су припремили хотел „Фалкенстеинер Монтенегро“ као и специјалитете сјевера.

Другог дана сајма, у циљу афирмације манифестација које привлаче све већи број туриста, градоначелник Пријестонице Цетиње Александар Кашћелан потписао је уговор са представницима Београдске културне мреже поводом организације манифестације „Беер фест“ током љетње сезоне на Цетињу.

Истог дана, на РТС-у директорица НТО ЦГ Жељка Радак Кукавичић и директор ТО Бар Емил Кукаљ гостовали су у оквиру јутарњег програма, када су се представили и црногорски извођачи из Бара - КУД „Јединство“, „Дуо Цлассицо“ као и НВО „Жене Бара“.

Трећег дана сајма, НТО ЦГ и ТО Будва на црногорском штанду организоваће коктел за медије, а присуство су најавили представници бројних електронских и штампаних медија : „РТС“ „Студио Б“, „Пинк“ ТВ, Прва српска телевизија, „Вечерње Новости“, „Политика“, „Експрес“, „Данас“, „Ало“, „Тањуг“, „Топ Медиа“, „Балкан Медиа“, „Путовања за двоје“, „Туристички свет“, „Цитy Магазин“, и др.

Кластер „Пробај домаће“ из Подгорице и ове године учествује на Међународном сајму вина „БЕОWИНЕ“ који се одржава истовремено са сајмом туризма „ИФТ 2019“. Они ће представити дио понуде својих чланова, а посјету Београду искористиће и за организовање гастро вечери у сарадњи са ТО Даниловград.

Црна Гора је годинама незаобилазна дестинација за госте из Србије. Претходне године Црну Гору је посјетило преко 403 хиљаде туриста из Србије који су остварили преко три милиона ноћења. Гости из Србије у укупном туристичком промету учествују са 19,78 одсто у доласцима и 24,59 одсто у оствареним ноћењима. Наставак позитивних трендова очекује се и ове године имајући у виду разноврсност понуде, приступачне цијене али и најаве са овог тржишта. Национална авио-компанија „Монтенегро Аирлинес“ лети и до четири пута дневно до краја маја на релацији Београд –Подгорица и Београд-Тиват, а током љетње сезоне планирано је и до седам ротација дневно.

На штанду Националне туристичке организације своју понуду представљају локалне туристичке организације Улциња, Бара, Херцег Новог, Котора, Тивта, Подгорице, Цетиња, Даниловграда, Бијелог Поља, Андријевице, Берана, Пљеваља, Плава, Рожаја и Никшића; стратешки партнери ЈП „Морско добро“, ХГ „Монтенегро Старс“ и агенција „Монтенегро Тоурист Сервице“. На штанду своју понуду представљају и национални авио-превозник „Монтенегро Аирлинес“ и хотели „Маестрал“, „Фалкенстеинер Монтенегро“ и „Хума“ из Котора. У поменутој сали посебне изложбене просторе имају Туристичка организација Будве и ХГ „Будванска Ривијера“.

Изјава министра Радуловића биће доступна на сајту хттп://www.инфобиро.тв