Мања слова Већа слова РСС
>

Туристичка понуда Црне Горе по први пут представљена на Арапској туристичкој берзи у Дубаију

Туристичка понуда Црне Горе по први пут представљена на Арапској туристичкој берзи у Дубаију
Датум објаве: 30.04.2019 09:23 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Министарство одрживог развоја и туризма

Министарство одрживог развоја и туризма

Министарство одрживог развоја и туризма

Имајући у виду растуће туристичке и инвестиционе потенцијале региона Блиског истока, као и предстојеће учешће Црне Горе на Свјетској изложби ЕXПО 2020 у Дубаију, Национална туристичка организација Црне Горе, у сарадњи са локалним туристичким организацијама Тивта, Котора, Будве и Подгорице, по први пут, организовала је самостално представљање туристичке понуде Црне Горе на Арапској туристичкој берзи (Арабиан Травел Маркет) АТМ, која се одржава од 28. априла до 1. маја, у Дубаију.

Делегацију Црне Горе на овом најзначајнијем дога��ају за туристичку индустрију овог региона, предводе државни секретар у Министарству одрживог развоја и туризма Дамир Давидовић и директорица Националне туристичке организацје Црне Горе Жељка Радак Кукавичић који су разговарали са заинтересованим туристичким посленицима о могућностима за успостављање сарадње.

У разговорима је оцијењено да Црна Гора као туристичка дестинација са богатом и разноврсном понудом има велику шансу да се позиционира на овом тржишту и привуче туристе овог региона, на првом мјесту због атрактивне понуде сјеверног дијела земље, будући да је управо тај сегмент понуде оно што преферирају туристи са овог поднебља.

Као посебна предност на том плану истакнути су изузетно добри међудржавни односи, крупни инвестициони пројекти и директна линија између Уједињених Арапских Емирата и Црне Горе, као и чињеница да није потребна виза како грађанима УАЕ за боравак у Црној Гори, тако ни грађанима Црне Горе за боравак у УАЕ.

На састанку са извршним директором Флyдубаи-а Гејт ал Гејтом (Гхаитх Ал Гхаитом), којем су поред државног секретара за туризам и директорице НТО ЦГ присуствовали и новоименована амбасадорка Црне Горе у УАЕ Душанка Јекнић и извршни директор Аеродрома Црне Горе Данило Орландић, разговарано је о могућности да авионска линија Тиват-Дубаи-Тиват, која ће се током ове туристичке сезоне реализовати два пута недјељно, заживи током цијеле године.

Извршни директор ФлyДубаи-а изразио је заинтересованост за увођење цјелогодишње линије и пуну спремност за сарадњу на плану промоције, између осталог и путем организације студијске посјете за представнике туроператора и медија из УАЕ у сусрет представљању Црне Горе на ЕXПО 2020, која је међу првим земљама потврдила учешће на овој изложби.


Такође, оцијенио је да је од кључног значаја имплементирање одлуке да резиденти тј. носиоци путних исправа других држава са дозволом боравка у Уједињеним Арапским Емиратима могу боравити, у Црној Гори без визе, са потврдом о туристичком аранжману и уколико долазе директним летом.

Делегацију Црне Горе примио је и представник Владе Дубаија, генерални директор Туристичке организације Дубаи Хелал С.К. Алмарри, који је изразио спремност да помогне Црној Гори у промоцији на тржишту УАЕ, на првом мјесту кроз размјену знања и искуства. Констатовано је да уз активну промоцију Црна Гора као туристичка дестинација има шансу да се позиционира на овом тржишту, чему ће значајно допринијети учешће на Свјетској изложби ЕXПО 2020. године у Дубаију.

Арапска берза туризма (Арабиан Травел Маркет) водећи је глобални догађај за туристичку индустрију Блиског истока, последњих 25 година. Ријеч је о Б2Б догађају који окупља преко 39,000 професионалаца у области путовања и туризма, представника влада и међународних медија и око 2,500 излагача из око 153 земље.

На штанду Црне Горе поред НТО ЦГ и локалних туристичких организација Тивта, Котора, Будве и Подгорице, своју понуду представљају хотели Тхе Цхеди Луштица Баy, Лазуре Хотел & Марина и туристичке агенције Монтенегро Тоурист Сервице, Трип Травел, ТерраНаутика и Монтенегро Адвентуре.

Последњих година, Блиски исток, посебно земље Голфског залива (Саудијска Арабија, Уједињени Арапски Емирати, Куваит, Бахреин, Катар и Оман) из којих се остварује око 60% од укупног броја туристичких путовања овог региона, постали су изузетно важно емитивно тржиште за многе дестинације широм свијета, са преко 36 милиона туристичких путовања годишње.

Учешће на овом глобалном догађају у области туристичке индустрије важно је са аспекта успостављања и унапређења контаката прије свега са тржиштима земаља Голфског залива, у циљу отварања могућности за успостављање сарадње, повезивања са кључним актерима туристичке индустрије овог региона, туроператорима, авио компанијама, медијима.

Поред тога, учешће на овом догађају је прилика за упознавање са актуелним глобалним трендовима у туристичкој индустрији, иновацијама, истраживањима, савјетима експерата и уопште проширивање знања на плану последњих трендова када је ријеч о путовањима.