Мања слова Већа слова РСС
>

Саопштење: Одржан други састанак Мјешовитог одбора за туризам Црна Гора - Хрватска

Саопштење: Одржан други састанак Мјешовитог одбора за туризам Црна Гора - Хрватска
Датум објаве: 13.06.2019 15:09 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Министарство одрживог развоја и туризма

Данас је у Министарству одрживог развоја и туризма одржан други састанак Мјешовитог одбора за туризам Црна Гора – Хрватска, који је формиран је на основу Споразума између Владе Црне Горе и Владе Републике Хрватске о сарадњи у области туризма, потписаног у Загребу 19. фебруара 2013. године.

Делегацију Црне Горе предводила је генерална директорица Директората за развој конкурентности и инвестиције у туризму Министарства одрживог развоја и туризма Оливера Брајовић, а делегацију Републике Хрватске помоћница министра туризма Оливера Шарић.

Министарство одрживог развоја и туризма

На састанку су размијењене информације о актуелном стању у туризму двију земаља са параметрима туристичког промета, затим о инвестиционим пројектима у сектору туризма, активностима националних туристичких организација и заједничком раду на усклађивању црногорског Закона о туризму и угоститељству са ЕУ Директивом 2015/2302 о путовањима у пакет аранжманима и повезаним путним аранжманима кроз ТАИЕX програм.

Министарство одрживог развоја и туризма

Истакнут је значај досадашњих заједничких активности у међународним организацијама и иницијативама, посебно у оквиру ЕУ стратегије за Јадранско-јонски регион (ЕУСАИР), Интеррег ИПА програма прекограничне сарадње за Хрватску, Босну и Херцеговину и Црну Гору 2014-2020., као и Интеррег МЕД Програму/СМАРТМЕД.

Разговарало се и о могућим моделима сарадње на плану унапређења промоције дестинација као и заједничким промотивним активностима на удаљеним емитивним тржиштима.

Хрватска туристичка заједница представила је информациони систем за пријаву и одјаву гостију „еВиситор“ чија се добра рјешења могу имплементирати у Црној Гори.

Исказана је спремност за даље унапређење међусобне сарадње кроз размјену искустава и примјера добре праксе са акцентом на изналажење начина за поједностављење протока туриста на граничним прелазима између двије државе.

Обје делегације сагласиле су се да рад Мјешовитог одбора за туризам доприноси јачању сарадње двију земаља и договориле да се сљедећи састанак одржи у Републици Хрватској 2020.