Мања слова Већа слова РСС
>

Саопштење: Подгорица од сада на мапи Гоогле Еартх

Саопштење: Подгорица од сада на мапи Гоогле Еартх
Датум објаве: 04.08.2015 20:55 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Министарство одрживог развоја и туризмаКао резултат сарадње између Министарства одрживог развоја и туризма и компаније Аеродата Интернатионал Сурвеyс из Белгије, у септембру 2014. године извршено је снимање територије Главног града Подгорице из авиона, у захвату од 80 километара квадратних у 3Д резолуцији, а од сада снимци су доступни и путем сајта Гоогле Еартх.

Помоћу ове апликације могуће је истраживати Подгорицу из било којег мјеста на земљи. Апликација даје изузетно богат и детаљан приказ панораме и објеката, са могућношћу сагледавања изгледа фасада и спратности објеката. У 3Д резолуцији доступни су различити слојеви података, па између осталог постоји могућност и израчунавања раздаљине и површине објеката. Ажурирање снимка на Гоогле Еартх је од значаја и у циљу позиционирања и промоције Црне Горе.

У наредном периоду Министарство одрживог развоја и туризма планира израду орто-фото снимка цијеле Црне Горе, који ће бити од изузетног значаја у процесу легализације неформалних објеката, раду инспекцијских органа и пореских служби.

Цјелокупне трошкове снимања и обраде података територије Главног града Подгорице преузела је компанија Аеродата Интернатионал Сурвеyс.