Мања слова Већа слова РСС
>

Саопштење: Влада Јапана донирала специјално возило ЈП „Комуналне дјелатности“ Шавник

Саопштење: Влада Јапана донирала специјално возило ЈП „Комуналне дјелатности“ Шавник
Датум објаве: 14.11.2019 15:38 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


У Министарству одрживог развоја и туризма данас је потписан Уговор о донацији између Владе Јапана и Јавног предузећа „Комуналне дјелатности“ Шавник.

Влада Јапана кроз овај уговор обезбиједила је 76,250 еура за опремање ЈП „Комуналне дјелатности“ Шавник специјалним комбинованим возилом са додацима, које ће имати више намјена (кашика, плуг за чишћење снијега, ланци за снијег).

Генерални директор Директората за управљање отпадом и комунални развој у Министарству одрживог развоја и туризма Драган Асановић казао је да ово није прва донација Јапана нашој земљи у оквиру пројекта „Јапанска бесповратна помоћ за пројекте за основне потребе становништва у Црној Гори (ПОПОС)“, али је истакао да је прва из области комуналних дјелатности.

Како је навео, овим програмом пружа се бесповратна финансијска помоћ организацијама које раде у разним сферама на побољшању животног стандарда локалног становништва и спроведено је више од 40 пројеката.

Амбасадор Јапана у Црној Гори на нерезидентној основи, Ђунићи Марујама истакао је да 1998. године Амбасада Јапана директно подржава пројекте у Црној Гори које спроводе локалне самоуправе, школе, здравствене установе и невладине организације. „Износ издвојених средстава изгледа ограничен, али ипак омогуц́ава локалном становништву правовремену помоћ брзом мобилизацијом средстава и спровођењем пројекта“, саопштио је амбасадор.

„Пројекат који данас потписујемо, обезбиједиће специјално возило ЈП „Комуналне дјелатности“ и омогућити им одржавање животне средине и заштиту од непогода у Шавнику и удаљеним насељима смјештеним дубоко у планинама“, казао је амбасадор.

Предсједник Општине Шавник Мијомир Вујачић навео је да ће захваљујући овој донацији Јапана знатно бити унапријеђени технички услови за рад предузећа и осавремењен постојећи возни парк, додајући да ће то у крајњем допринијети унапређењу квалитета живота становништва у општини Шавник.

Директорица ЈП „Комуналне дјелатности“ Шавник Славојка Струњаш исказала је захвалност пријатељском народу Јапана на помоћи коју континуирано обезбјеђују Црној Гори и њеним грађанима, уз увјерење да ће резултирати жељеним успјехом.

***

ПОПОС донације имају за циљ да подрже друштвени развој кроз пројекте за основне потребе становништва. Влада Јапана обезбјеђује финансијску помоћ неопходну за реализацију пројеката који ће допринијети друштвено - економском развоју. Заштита животне средине, здравствена заштита, образовање и социјална заштита су главне области интересовања Владе Јапана. Укључујући овај грант, укупан износ јапанске помоћи кроз ПОПОС донације у Црној Гори од 1998. године износи око три милиона еура. Укупан износ јапанске помоћи Црној Гори у току истог периода је око 20 милиона еура.

Видео-материјал доступан је на www.флицкр.цом/пхотос/владацг