Мања слова Већа слова РСС
>

Интервју Оливере Брајовић

Мање дивљег рада - задовољнији гост

Датум објаве: 16.07.2013 15:41 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Помоћница министра одрживог развоја и туризма Оливера Брајовић позвалаје грађане да подрже појачан рад инспектора тако што ће пријављивати „дивљи“ рад и све друге неправилности како би се ефикасније изборили са сивом економијом.

Онима који се буне због појачаног рада инспектора помоћница министраје поручила даје у интересу свих законито пословање и задовољан гост.

-Рад инспекција је значајно унапријеђен формирањем колцентра Управе за инспекцијски надзор. Он подразумијева реакцију инспекције у року од 24 сата од пријаве и обавјештавање лица које је пријавило неправилност о предузетим активностима. Још ј едном апелујем на све грађане да подрже рад инспекцијских служби тако што ће пријављивати нелегалне активности и на тај начин допринијети пословању у складу са прописима казала је помоћница министра коментаришући за Побједу намјеру државе да сиву економију сведе на најмању могућу мјеру.

Заједнички интерес

Чим је почела појачана инспекцијска контрола поједини туристички радници почели су да се буне пријетећи и затварањем објеката, плажа... Оливера Брајовић на то каже да је у интересу свих законито пословање и задовољан гост.

-Мислим да је заједнички интерес свих нас пословање у складу са законом, како оних који тако раде да знају да су на правом путу, тако и оних који праве пропусте да им се на њих укаже, како их убудуће не би правили. Вјерујем да је наш заједнички циљ прије свега задовољан гост, који ће да понесе лијепе утиске из Црне Горе и који ће јој се враћати. А на задовољство госта утиче много фактора и то често управо оних који се правовременом и квалитетном контролом могу унаприједити објаснила је она коментаришући покушај елиминисања сиве економије у туризму.

Управа за инспекцијске послове, односно Штаб за праћење туристичке сезоне наставља са појачаним радом

-Активности су организоване у складу са динамичким планом, а надзор се ради по основу пријава пристиглих у кол-центар, непосредно датих Штабу, у редовним активностима или акцијским контролама. Поред свакодневног тимског рада инспектора организоване су мобилне екипе из једног града у други, састављ ене од инспектора Управе и инспектора Пореске управе каже Оливера Брајовић.

Влада је, подсјећа она, формирала радну групу за сузбијање сиве економије у чијем раду учествују представници свих институција, представници парламента и привреде.Координирани начин рада, уз максималну посвећеност свих, већ сада показује резултате кроз бољу финансијску и пореску дисциплину, која је довела и до боље наплате прихода у односу на упоредни период из прошле године. Туризам је наша стратешка привредна грана, која је радно интензивна током трајања љетњих мјесеци. С обзиром да је то услужна привредна грана по сво ј ој природи је више изложена неформалној економији. Стога је посебна пажња усмјерена на свођење учешћа неформалне економије укључујући и тржиште сезонске радне снаге на најмању могућу мјеру објаснила је Оливера Брајовић.

Она подсјећа да и многе земље ЕУ имају значајно учешће неформалне економије.

-Наравно, то за нас не треба да буде оправдање, већ подстрек да уложимо максимални напор и овај проблем сведемо на занемарљив ниво. Дуги низ година бавимо се проблемима који су дубоко укоријењени у друштву као што су бука, нерегистровани издаваоци приватног смјештаја итд. Интензивним инспекцијским активностима и законском регулативом успјели смо да проценат ових проблема сведемо на нижи ниво. Међутим, настављамо даље активности како бисмо ове проблеме потпуно уклонили каже она.

Штабови

Штаб за праћење туристичке сезоне чине 90 инспектора. Једном недјељно Штаб анализира рад и планира даље активности. Успостављена је сарадња са министарствима унутрашњих послова Хрватске, Албаније и Србије и службеници из ових земаља су присутни у нашим туристичким центрима у току љетње сезоне.

-Формирани су тимови на локалном нивоу, које чине представници туристичке инспекције, службеници Управе полиције и комуналне инспекције локалних самоуправа, у циљу смањења дилера соба на транзитним мјестима, али и боље контроле и евиденције нерегистровних издавалаца смјештаја, те смањење броја објеката који раде без овлашћења. Затим раде на контроли прекорачења радног времена кафића и угоститељских објеката, издавања фискалних рачуна... У реализацију плана појачаног надзора инспекција укључено је седам инспекција: Туристичка, Тржишна, Инспекција рада, Здравствено-санитарна, Ветеринарска, Инспекција за заштиту простора и Инспекција за игре на срецу, а распоређене су у тимовима. Наравно, активности су посебно интензивиране почетком сезоне каже она.

Неправилности

Према информацијама из Управе за инспекцијске послове, најчешће утврђене неправилности су рад без одобрења, неозначавање категорије објекта, неевидентирање гостију...

-Ипак, у односу на прошлу годину биљежи се значајно смањење неправилности везаних за привремене објекте и издавање фискалних рачуна истиче Оливера Брајовић и додаје да је усвојен правилник о централном туристичком регистру, правилник о садржају и евиденцији боравишне таксе...

-Министарство одрживог развоја и туризма има интензивну комуникацију са Министарством унутрашњих послова и Управом полиције у циљу унапређења софтвера Граничне полиције у циљу омогућавања електронске пријаве и одјаве гостију. Ради се на обједињавању евиденције приватног смјештаја казала је за Побједу помоћница министра.

Рафтинг кампови имају дозволе

Помоћница министра одрживог развоја и туризма Оливера Брајовић каже да за разлику од претходних година кампови у Плужинама и Шћепан Пољу имају одобрење за рад, али и непријављену радну снагу.

-У Плужинама, односно на Шћепан Пољу, вршен је надзор кампова и свих који пружају услуге рафтинга. За разлику од претходних година, кампови су посједовали одобрење за рад, а утврђене неправилности су се односиле на непријављену радну снагу објаснила је Оливера Брајовић.На Жабљаку је, каже она, вршен надзор у контроли евиденције гостију, трзишта радне снаге, испуњености санитарно-хигијенских услова у угоститељским објектима, затим контрола дилера соба.

За трећину више домаћих сезонаца

Оливера Брајовић каже да охрабрује позитиван тренд запослености домаћих кадрова на сезонским пословима.

-Према подацима Завода за запошљавање, закључно са 1. јулом ове године, на сезонским пословима је запослено 6.616 црногорских држављана, што је за 2.106 више у односу на исти дан прошле године каже Оливера Брајовић.

Планом за ову годину, подсјећа она, предвиђено је запошљавање 10.000 сезонаца из Црне Горе, а у зависности од успјешности сезоне, у туризму и угоститељству је потребно 12.000 до 15.000 сезонских радника. Број ангажованих на сезонским пословима се посљедњих година стално повећава.

-Радних дозвола за странце је издато више него у истом периоду прошле године. Према информацијама којима располажемо, овај проценат раста може се образложити и чињеницом да се, усљед повећане контроле усмјерене на смањење такозваног рада на црно, одређени број лица „увео“ у законске оквире објаснила је помоћница министра.

Одузимане излетничке рекламе, искључивани таксисти

Инспекција интензивно контролише и продају излетничких програма, пружање такси услуга.

-Контролисали смо и контролишемо оне који нелегално продају излетничке програме, којима је инспекција поред изрицања казни одузимала рекламне паное и пунктове каже помоћница министра.

Инспектори, додаје она, контролишу и такси удружења.

-Контрола такси удружења је вршена у Будви, Тивту и Котору, заједно са Комуналном полицијом и локалном саобраћајном инспекцијом. Примијећене су неправилности у дијелу заснивања радног односа, а четири возила су искључена из саобраћаја каже Оливера Брајовић.

Интервју Оливере Брајовић Мање дивљег рада - задовољнији гост