Мања слова Већа слова РСС
>

Парк природе ће бити заштићен – ДН „Побједа“

Парк природе ће бити заштићен – ДН „Побједа“
Датум објаве: 22.03.2017 11:59 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Текст у дневном листу „Побједа“ (22.03.2017.) о заштити улцињске Солане, у коме је пренијета изјава Иване Војиновић, директорице Директората за животну средину у Министарству одрживог развоја и туризма:

Министарство одрживог развоја и туризма почело је реализацију пројекта „Финализација Студије заштите улцињске Солане“ који се финансира из Фонда за европску интеграцију којије важан за заокруживање активности за заштиту овог продручја казала је за Побједу генерална директорица Директората за животну средину у Министарству одрживог развоја и туризма Ивана Војиновић. Она наводи да је овај пројекат важан на националном нивоу сходно Закону о заштити природе, укључујући одређивање управљача подручја и извора финансирања.

План

- Посебно битан сегмент пројекта је израда економске анализе, процјене о потребној инфраструктури за производњу соли, скосистемским услугама и могућим туристичким активностима у заштићеном подручју, казала је Војиновић. Подсјећа и да је у фебруару усвојен Просторно-урбанистички план за општину Улцињ који подразумијева проглашење Солане парком природе.

- Ово прије свега значи управљање читавим простором Солане у складу са Законом о заштити природе, односно очување еколошких карактеристика подручја и намјенско и рационално коришћење простора уз уравнотежено утврђивање односа између различитих функција (туризам, заштита природе, спорт, рекреација, научно-истраживачки рад), казала је Војиновић. Како Војиновић наводи, питање којем је Министарство одрживог развоја и туризма дало посебан приоритет у протеклом периоду и којим се и даље посвећено бави је управо питање заштите улцињске Солане.

Иницијативе

- У протеклих неколико мјесеци покренуте су и реализоване значајне активности на пољу очувања и заштите Солане. Ради убрзања процеса проглашења Солане Рамсар подручјем, у децембру прошле године успостављена је сарадња са БирдЛифе Интернатионал везано за пружање експертске помоћи Министарству одрживог развоја и туризма за ревизију Рамсар формулара и упућивање формалног захтјева ка Секретаријату Рамсар конвенције за проглашење улцињске Солане Рамсар подручјем - мочваром од међународног значаја, казала је Војиновић и подсјетила да Црна Гора већ има два Рамсар подручја – Скадарско језеро од 1995. и Тиватска солила од 2013. године. Она истиче да је за локалитет Солане од кључног значаја одржавање доброг водног режима и обнова пумпне инфраструктуре, о чему треба да брине привреми управљач Јавно предузеће за Националне паркове, а за шта је држава у протеклом периоду у континуитету обезбјеђивала финансијска средства.

- Функционише и савјетодавно тијело за Солану које прати реализацију свих активности везаних за заштиту и валоризацију Солане, а у чијем саставу су представници Јавног предузећа за Националне паркове, Министарства одрживог развоја туризма, двије невладине организације, општине Улцињ и Агенције за заштиту животне средине рекла је она.

На подручју Солане пола врста европских птица
Војиновић подсјећа да је на подручју Солане регистровано 250 врста птица, док у читавој Европи постоји око 526 врста.

Четвртина укупног броја гњездарица Црне Горе гнијезди се на Солани. Она пружа сервис за више угрожених врста риба, водоземаца и гмизаваца, те више од 70 врста птица из Анекса и Директиве о птицама. Подручје је препознато као ИБА (Интернатионал Бирд Ареа) подручје од међународног значаја за боравак птица, потенцијално Емералд станиште, Рамсар подручје и Натура 2000 подручје, казала је Војиновић.