Мања слова Већа слова РСС
>

Најава: Представљање резултата пројекта Подршка сектору животне средине

Датум објаве: 01.03.2013 18:42 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


У понедјељак, 04.03.2013, 10х, у мултимедијалној сали Министарства одрживог развоја и туризма, одржаће се финална конференција поводом завршетка Тwиннинг пројекта „Подршка сектору животне средине“, који се реализовао у сарадњи са италијанским Министарством за заштиту животне средине, копна и мора.

Пројекат је реализован у оквиру дугогодишње билатералне сарадње између Црне Горе и Италије. Захваљујући овој сарадњи, постигнут је значајан напредак у јачању административних и техничких капацитета у области заштите животне средине и реализацији пројеката одрживог развоја у Црној Гори.

Уводни говор имаће:

Бранимир Гвозденовић, министар одрживог развоја и туризма
Њ.Е. Серђо Барбанти, амбасадор Италије у Црној Гори
Андре Лис, шеф сектора за имплементацију пројеката ЕУ делегације у Подгорици

Такође, присутнима ће се обратити:
Мартина Хаусер, пројект лидер са италијанске стране
Ивана Војиновић, помоћник министра и пројект лидер са црногорске стране

Након поменутих излагања отпочеће радни, затворени дио састанка.

***

Пројекат „Подршка сектору животне средине“ тежи унапријеђењу ефикасности администрације у процесу приступања Европској унији, преношењу искустава италијанских партнера на службенике државне администрације Црне Горе, усаглашавању националног законодавства у области заштите животне средине са правном тековином ЕУ, подршци пројектима које имплементира Агенција за заштиту животне средине и јачању Јединице за имплементацију пројеката „Процон”.

Тwиннинг пројекат је званично отпочео у фебруару 2011, потписивањем Уговора између Министарства одрживог развоја и туризма и Министарства животне средине, копна и мора Републике Италије уз посредство ЕУ Делегације у Црној Гори, и трајао је 24 мјесеца. Средства за реализацију пројекта, у износу од 1.000.000,00 €., обезбијеђена су из ИПА ЕУ фонда.

Унапријеђење стања у сектору животне средине, које ће бити остварено кроз резултате овог пројекта, дјеловаће додатно и као катализатор нових инвестиција. Такође, добијени резултати представљаће основу за припрему Националне стратегије апроксимације, као платформе Црне Горе у процесу преговора са ЕУ.