Мања слова Већа слова РСС
>

Најава: Влада Јапана наставља са донацијама у Црној Гори

Датум објаве: 14.03.2013 10:31 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Генерални директор за управљање отпадом и комунални развој у Министарству одрживог развоја и туризма Синиша Станковић присуствоваће церемонији потписивања уговора о донацијама са Владом Јапана.

У оквиру реализације пројеката за основне потребе становништва (ПОПОС) Влада Јапана ће донирати укупно 344.978 еура Основној школи „Алекса Ђилас Бећо“ у Мојковцу, Вртићу „Загорка Ивановић“ у Цетињу, Дому здравља Бијело Поље и Јавном предузећу „Водовод и канализација“ у Цетињу, као подршку унапријеђењу еколошких услуга и побољшању здравственог и образовног система и у Црној Гори.

Церемонија потписивања уговора о донацијама биће уприличена 15.марта у великој сали Министарства просвјете и спорта са почетком у 12. часова.

Церемонији ће, осим поменутог г-дина Станковића, присуствовати и Казуаки Камеда, отправник послова у амбасада Јапана у Црној Гори, Весна Вучуровић, помоћник министра за предшколско и основно образовање и васпитање и образовање лица са посебним потребама, Небојша Тодоровић, помоћник министра здравља, Веселин Булатовић, професор у Основној школи „Алекса Ђилас Беко“ у Мојковцу, Сенка Вуксановић, директор Вртића „Загорка Ивановић“ у Цетињу, Расим Агић, директор Дома здравља Бијело Поље и Милош Ражнатовић, директор цетињског Јавног предузећа „Водовод и канализација“.

Влада Јапана је обезбиједила донације за реконструкцију зграде Основне школе „Алекса Ђилас Бећо“ у Мојковцу и зграде цетињског вртића „Загорка Ивановић“. Дому здравља у Бијелом Пољу биће донирана 2 амбулантна возила и медицинска опрема, а ЈП „Водовод и канализација“ у Цетињу специјално возило за одржавање водоводне мреже.

Укључујући ове донације, укупан износ јапанске помоћи кроз пројекте за основне потребе становништва (ПОПОС) у Црној Гори од 1998. Године износи око 1.7 милиона еура. Укупан износ јапанске помоћи Црној Гори у току истог периода је око 15 милиона еура.

ПОПОС донације имају за циљ да подрже социјални развој кроз пројекте за основне потребе становништва. Влада Јапана обезбијеђује финансијску помоћ неопходну за реализацију пројеката који ће допринијети економском и социјалном развоју земље. Животна средина, здравствена  и социјална заштита, и образовање су главне области интересовања Владе Јапана.