Manja slova Veća slova RSS
>

Najava: U Briselu će predstaviti propise u oblasti Životne sredine

Datum objave: 15.03.2013 16:35 | Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ispis Štampaj stranicu


U Briselu će se u periodu od 18. do 22. marta 2013.godine održati petodnevni bilateralni skrining za Poglavlje 27 – Životna sredina, na kojem će crnogorska delegacija predstaviti zakonodavstvo u oblasti životne sredine.

Sastanak će otvoriti ambasador Aleksandar Andrija Pejović, glavni pregovarač, dok će sastankom predsjedavati pomoćnica ministra održivog razvoja i turizma i šefica radne grupe za poglavlje 27, Ivana Vojinović, i savjetnik u Direkciji za Hrvatsku, Crnu Goru, Makedoniju, Tursku i Island u Generalnoj direkciji za proširenje, Marta Garsija Fidalgo.

Članovi crnogorske delegacije će predstavnicima Evropske komisije prikazati na koji način je oblast životne sredine regulisana u Crnoj Gori i pružiti informacije o nivou usklađenosti pravnog sistema Crne Gore s pravnom tekovinom Evropske unije u oblasti životne sredine.

Crnogorska delegacija će Evropskoj komisiji, kroz 61 prezentaciju i upitnike koji su prethodno pripremljeni i dostavljeni, predstaviti regulative iz oblasti: horizontalnog zakonodavstva, kvaliteta vazduha, upravljanja otpadom, kvaliteta voda, zaštite prirode, kontrole industrijskog zagađenja, hemikalija, buke u životnoj sredini, civilne zaštite i klimatskih promjena.

Okončanjem ovog sastanka, završiće se faza analitičkog pregleda usklađenosti za 27. poglavlje, nakon čega će Evropska komisija sačiniti izvještaj o skriningu koji će predstavljati osnovu za dalji tok pregovora u oblasti životne sredine.

Usklađivanje nacionalnog zakonodavstva i prakse sa evropskim standardima u ovoj oblasti je od posebnog značaja za uspješan nastavak reformskog procesa i napredovanje Crne Gore prema EU.