Мања слова Већа слова РСС
>

КАМПАЊА САТ ЗА ПЛАНЕТУ ЗЕМЉУ 23. март 2013, 20:30х

КАМПАЊА САТ ЗА ПЛАНЕТУ ЗЕМЉУ 23. март 2013, 20:30х
Датум објаве: 21.03.2013 15:20 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


САТ ЗА ПЛАНЕТУ ЗЕМЉУ– обиљежимо га заједно! 

Министарство одрживог развоја и туризма и НВО Греен Хоме и ове године се придружују глобалној кампањи Сат за планету Земљу. Овај датум биће обиљежен гашењем свјетала на мосту Миленијум у Подгорици, у суботу 23. марта 2013. године у 20:30х.

23. марта 2013. у 20:30х, стотине милиона људи у преко 135 земаља на свим континентима ујединиће са циљем давања доприноса очувању планете, тиме што ће угасити свјетла на један сат – Сат за планету.

Гашењем свјетала на мосту Миленијум у сарадњи са Главним градом Подгорица, просторијама Министарства и Греен Хоме-а, а вјерујемо и шире, Црна Гора ће се изнова придружити овом најзначајнијем глобалном догађају посвећеном борби против климатских промјена.

Поред гашења свјетала на сат времена, ове седмице биће одржан низ еколошких радионица у 40 основних скола у 12 градова у Црној Гори, што представља највећу сихронизовану еколошко-едукативну кампању у нашој земљи посвећену заштити животне средине и климатским промјенама.

Стога Министарство одрживог развоја и туризма и НВО Греен Хоме позивају све грађане, локалне самоуправе, институције, организације, привредне субјекте и др. да узму учешће у Сату за планету Земљу, тако што ће гашењем свјетала на неком од својих објеката, просторија или пословница, у суботу 23. марта 2013. од 20.30х – 21:30х, дати допринос заједничким напорима за очување природе.

Гашењем свих свјетала која у том моменту нијесу пријеко потребна, предузима се корак у борби против климатских промјена, охрабрују суграђани да учине исто, и помаже се у јачању глобалне одлучности да остваримо улогу чувара планете коју остављамо будућим генерацијама.

Званични видео Сата за планету Земљу 2013, можете погледати на линку www.yоутубе.цом/еартххоур. 

Сат за Планету је започео као иницијатива једног града – Сиднеј, Аустралија – 2007 године, да би до данас попримио својства глобалног покрета са стотинама милиона људи из више од 7000 градова широм свијета, који су гашењем свјетала на овај датум креирали историјски догађај и једну од највећих свјетских акција икада, када је у питању заштита животне средине.

Нека од најпознатијих свјетских чуда, било природних или направљених људском руком, као што су Забрањени град у Кини, Ајфелов торањ, Велике пирамиде у Египту, Бакингемска Палата, статуа Христа у Бразилу, Нијагара и Викторија водопади, Емпајер Стејт Билдинг, Сиднејска Опера и многи други, стајали су у мраку као моћан симбол који обиљежава акцију спроведену у сврху очувања животне средине.

Сат за Планету 2013 је још један глобални позив на акцију сваком грађанину, пословној компанији и заједници широм свијета. То је уједно позив на преузимање одговорности за наш утицај на животну средину и за придруживање растућој међународној заједници која је предводник у глобалним еколошким промјенама.

Уколико желите да стекнете бољи увид у овај глобални догађај, погледајте званични видео Сата за Планету 2013 на сљедећем линку www.yоутубе.цом/еартххоур.