Manja slova Veća slova RSS
>

Najava: Radionica povodom izrade Prostornog plana posebne namjene za obalno područje

Datum objave: 10.02.2014 14:57 | Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ispis Štampaj stranicu


Sjutra, 11. februara, sa početkom u 10 časova, u prostorijama Ministarstva održivog razvoja i turizma (IV Proleterske 19, multimedijalna sala na prizemlju), biće otvorena dvodnevna radonica koja za cilj ima harmonizaciju Prostornog plana za obalno područje i prostorno – urbanističkih planova opština na primorju sa rezultatima CAMP projekta.*


Naime, u okviru CAMP projekta su, između ostalog, izrađene analize osjetljivosti obalnog područja sa više apekata (buka, biodiverzitet, vode, seizmičnost itd.), izgrađenosti i atraktivnosti i njegovo zoniranje u skladu sa tim analizama, a što služi kao stručna podloga u izradi Prostornog plana za obalno područje.

- Radionicu će otvoriti ministar Branimir Gvozdenović.

Uvodna izlaganja imaće:
- Generalna direktorica za planiranje prostora Sanja Lješković-Mitrović
- Koordinatorka CAMP-a za Crnu Goru Jelena Knežević

Uvodna izlaganja su otvorena za medije.

Na dešavanju će biti prezentovani dvogodišnji rezultati CAMP-a čija integracija u prostorno-planska rješenja treba da omogući održivije korišćenje prostora obalnog područja Crne Gore, doprinoseći istovremeno prepoznatljivosti Crne Gore kao turističke destinacije. Takođe, eksperti će prezentovati analizu stanja obalnog područja Crne Gore koja podrazumijeva: analizu opšte ranjivosti ovog područja, ranjivosti uskog obalnog područja, atraktivnosti i pogodnosti za razvoj poljoprivrede, izgrađenosti, te predlog održive namjene otvorenih prostora obalnog područja.

CAMP projekat se realizuje u okviru u okviru podrške UNEP/MAPa**  *CAMP - Program integralnog upravljanja obalnim područjem
**Mediteranski akcioni plan (UNEP/MAP) formiran je 1975. godine pod okriljem UN Programa za životnu sredinu (UNEP) kao prvi Program regionalnih mora. Glavni cilj bio je uspostavljanje saradnje između država u regionu radi zaštite mora od zagađenja. Danas UNEP/MAP okuplja 21 zemlju Mediterana.