Manja slova Veća slova RSS
>

Najava: Podgorica domaćin regionalnom sastanku Inicijative ”Životna sredina i bezbijednost” (ENVSEC)

Datum objave: 31.03.2014 14:08 | Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ispis Štampaj stranicu


Regionalni sastanak Inicijative ”Životna sredina i bezbijednost” (ENVSEC), koja predstavlja partnerstvo šest međunarodnih organizacija (OEBS, REC, UNDP, UNECE, UNEP i NATO) održaće se sjutra, 1. aprila, u hotelu Ramada.

Konferenciju, koja će okupiti visoke zvaničnike partnerskih organizacija ENVSECa, zemalja korisnika, donatora, međunarodnih organizacija, organizacija civilnog društva, akademija i ostalih partnera otvoriće ministar Branimir Gvozdenović.

Pored ministra Gvozdenovića, u okviru uvodne sesije, prisutnima će se obratiti izvršna direktorica REC-a i predsjednica upravnog odbora ENVSEC, Marta Zigeti Bonifert, stalni koordinator UN-a i stalni predstavnik UNDP-a u Crnoj Gori, Rastislav Vrbenski i vršilac dužnosti Šefa Misije OEBS-a u Crnoj Gori, Valdemar Figaj.

Na sastanku će se diskutovati o budućim prioritetima i mogućnostima ENVSECa za region Jugoistočne Evrope, sa posebnim fokusom na smanjenje rizika po životnu sredinu i bezbijednost.

Inicijativa ENVSEC je prisutna i funkcioniše u regionu Jugoistočne Evrope 10 godina, te sastanak u Podgorici predstavlja početak nove dekade u radu Inicijative, sa ciljem da se pokaže da rizici koji proizilaze iz zajedničkih, prekograničnih resursa mogu se pretvoriti u mogućnosti za regionalnu i prekograničnu saradnju koja bi postavila osnov za održivi razvoj. Zajednički monitoring i rani sistemi najave, prekogranična zaštićena područja i međunarodni sporazumi upravljanja riječnim tokovima su podsticajni primjeri napretka, ostvarenog kroz saradnju zemalja u kojima inicijativa ENVSEC funkcioniše.

Sastanak u Podgorici organizuje Regionalni centar za životnu sredinu Centralne i Istočne Evrope (REC) u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma, uz finansijsku podršku Austrijske razvojne Agencije.

Događaj je otvoren za predstavnike medija u periodu od 09.30 do 13.00 sati.

***

Inicijativa “Životna sredina i bezbijednost” (ENVSEC) je osnovana 2003. godine i predstavlja partnerstvo između Organizacije za bezbjednost i saradnju u Evropi (OEBS), Regionalnog centra za životnu sredinu za Centralnu i Istočnu Evropu (REC), Programa za razvoj Ujedinjenih Nacija (UNDP), Ekonomske komisije Ujedinjenih Nacija za Evropu (UNECE) i Programa za životnu sredinu Ujedinjenih Nacija (UNEP), kao Organizacije Sjeverno-atlantskog sporazuma/Sjevernoatlantski savez (NATO) kao pridruženog partnera.

Misija ENVSECa je da doprinese smanjenju rizika po životnu sredinu i bezbijednost kroz jačanje saradnje među i u okviru zemalja u četiri regiona: Centralna Azija, Istočna Evropa, Južni Kavkaz i Jugoistočna Evropa. ENVSEC funkcioniše u četiri tematske cjeline: prirodni resursi, opasne/štetne materije, klimatske promjene i informacije i učešće. Više informacija o ENVSECu možete naći na web stranici www.envsec.org.