Мања слова Већа слова РСС
>

Најава за медије: Министар Гвозденовић ће посјетити сједиште Свјетске туристичке организације УН-а у Мадриду и Државни секретаријат за туризам у Влади Краљевине Шпаније

Датум објаве: 21.07.2014 14:13 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Делегација Владе Црне Горе, коју предводи Бранимир Гвозденовић, министар одрживог развоја и туризма, посјетиће Сједиште Свјетске туристичке организације УН-а у Мадриду и Државни секретаријат за туризам у Влади Краљевине Шпаније, у периоду 20-22. јул 2014. године, Мадрид, Краљевина Шпанија

Током посјете сједишту Свјетске туристичке организације Уједињених нација у Мадриду министар Гвозденовић и директор НТОЦГ Саша Радовић састаце се са Талебом Рифаиом, генералним секретаром Свјетске туристичке организације Уједињених нација. Неке од тема разговора биће: побољшање квалитета туристичке понуде Црне Горе, дефинисање учешће експерта УНWТО-а при изради нове Стратегије људских ресурса у области туризма као и стратегији развоја руралног, наутичког и културног туризма; побољшање конекција у пред и постсезони, експертска помоћ УНWТО-а при реализацији иницијатива које иду у правцу обједињавања понуде и организовања заједничких пакета са земљама региона за тржишта Кине, Јапана, Индије и Сјеверне и Јужне Америке, промоција Црне Горе на прекоокеанским тржиштима итд. Током састанка биће разговарано и о могућности да Свјетска туристичка организација буде покровитељ регионалне конференције ЈИ Европе о авантуристичком туризму која ће бити организована у јуну сљедеће године у Црној Гори у сарадњи са Удружењем за авантуристичка путовања (АТТА) на којем се очекује присуство око 300 специјализованих туроператора за ову врсту туризма.. 

У оквиру посјете сједишту Свјетске туристичке организације Уједињених нација у Мадриду, потписаће се и Меморандум о разумијевању између Министарства одрживог развоја и туризма и Свјетске туристичке организације Уједињених нација о полугодишњем ангажману службеника Министарства у Сједишту ове организације. 

Министар Гвозденовић ће се састати са Изабелом Борего, државним секретаром за туризам у Влади Краљевине Шпаније.

Осим састанака са високим званичницима Свјетске туристичке организације Уједињених нација и Владе Краљевине Шпаније, министар Гвозденовић ће посјету Мадриду искористити за сусрете са представницима Удружења послодаваца Шпаније, предсједником Удружења хотелијера Шпаније, Хуаном Моласом. 

Свјетска туристичка организација је агенција Уједињених нација, чије је сједиште у Мадриду, са главном мисијом промоције одговорног и одрживог туризма. Као водећа међународна организација у области туризма, Свјетска туристичка организација промовише туризам као генератора економског просперитета, инклузивног развоја и одрживости животне средине, уз пружање подршке у областима унапријеђеног знања и развојних политика туризма. Посебан фокус ставља се на: елиминисање препрека у туристичкој индустрији уз обезбјеђивање путних олакшица, утицај туризма на смањење сиромаштва и енергетска рјешења у области хотелијерства.