Мања слова Већа слова РСС
>

Прес конференција поводом реализације пројекта “Мапирање радона у Црној Гори и унапређење националног система заштите од радона“

Датум објаве: 17.09.2014 15:09 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Прес конференција поводом реализације пројекта “Мапирање радона у Црној Гори и унапређење националног система заштите од радона“ одржаће се сјутра 18. септембра са почетком у 10 часова у Министарства одрживог развоја и туризма (сала на приземљу).
Пројекат финансира Међународна агенција за атомску енергију и Влада Црне Горе, уз подршку међународних донатора канцеларије УНДП и ОЕБС.
Тема пресс конференције је поцетак реализације кључне фазе пројекта - мјерења радона у становима/кућама , као и преглед до сада реализованих активности овог пројекта.

На пресу ће говорити:
Далиборка Пејовић, државна секретарка у МОРТ;
Ервин Спахић, директор Агенције за заштиту животне средине (АЗЖС)
академик, проф. др Перко Вукотић руководилац експертског тима који реализује овај пројекат (ЦАНУ)
Никола Свркота, др нуклеарне физике, члан еспертског тима
Ивана Војиновић, генерална директорица Директората за животну средину и климатске промјене.


О пројекту

Имајући у виду неопходност системског приступа рјешавању проблема радона Министарство одрживог развоја и туризма, Агенција за заштиту животне средине и Црногорска академија наука и умјетности су постигле договор о заједничком предузимају мјера потребних за рјешавање проблема повећане концентрације гаса радона у боравишним просторијама. Главни циљеви пројекта су завршетак мапирања радона у Црној Гори, објективнија процјена средње ефективне дозе за становништво због удисања радона, едукација становништва о утицају радона на здравље, јачање кадровских и институционалних капацитета за мјерење и митигацију радона, и иновирање националне радонске легислативе у циљу њеног усаглашавања са директивама ЕУ и стандардима ИАЕА, као и припрема националне Стратегије за заштиту од радона са Акционим планом, измјена Закона о изградњи објеката и уређењу простора, израда новог Закона о заштити од јонизујућег зрачења и радијационој сигурности и правилника који уређују питање радона. Партнерске институције у пројекту су: Министарство здравља, Министарство просвјете, Универзитет Црне Горе, Завод за метрологију и Д.О.О. „Центар за екотоксиколошка испитивања“, а подржавају нас и међународне организације УНДП и ОЕБС.