Мања слова Већа слова РСС
>

Изложба „Интердисциплинарност и урбани артефакти“ од сјутра у Никшићу

Изложба „Интердисциплинарност и урбани артефакти“ од сјутра у Никшићу
Датум објаве: 18.09.2014 14:42 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


У оквиру СЕПТЕМБАРСКИХ ДАНА КУЛТУРЕ, у Никшићу ће сјутра, 19 септембра бити отворена Изложба и промовисана Публикација под називом„Интердисциплинарност и урбани артефакти“ (Истраживање просторних потенцијала Општине Никшић). Изложба ће се одржатиу хотелу Трим у 17 сати.

Аутори: студенти
Архитектонског факултета у Подгорици,
Архитектонског факултета у Београду
Архитектонског факултета у Љубљани

Публикација и Изложба “Интердисциплинарност и урбани артефакти“ укључује 34 архтектонска и урбанистичка рјешења студената постдипломских студија Архитектонског факултета у Љубљани и Београду и студената треће године Архитектонског факултета у Подгорици, а у сарадњи са студентима Филозофског факултета у Никшићу. У пројекат су били укљуцени 50 студената под менторством проф.др Владана Ђокића, доц.др Соње Ифко, доц.др Милице Милојевић, мр Сање Љешковић Митровић, мр Светлане Перовић и др Љиљане Вујадиновић.

Предложена идејна архитектонска и урбанистичка рјешења су резултат студиозног истраживачко-аналитичког ангажовања студената и ментора, које је започето упознавањем са просторним потенцијалима Општине Никшић, на петодневној радионици у октобру мјесецу 2013.и даље развијано кроз студијске активности на Факултетима. Предложени нови урбани артефакти могу послужити као нови правци развоја И унапређења ослабљеног индустријског града.Резултати истраживања, као и стручни савјети , моћи ће да се имплементирају у будуће просторне и урбанистичке планове, а такође могу послужити као значајне смјернице за развој методолошких норми одрживе праксе образовања, као и планирања и пројектовања урбаних простора.

Предложене су нове идеје за развој просторних потенцијала Општине никшић, од реконструкције дома Револуције, Бедема, ревитализације урбаних фрагмената, централног језгра града, тргова, зоне под Требјесом, до интервенција на периферији града и нових архитектонских програма на обалама ријеке Зете, језера Крупац и Слано и на планини Вучје.